Elégedett élet: a különbség boldog és a teljes élet között
2021-10-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Első ránézésre a boldog és a tartalmas élet egymás szinonímájának tűnhet, de a valóság nem ezt mutatja. Sajnos bármennyire is szeretnénk, a két dolog nem feltétlenül jár kéz a kézben, pedig egy elégedett élethez mindkettő nélkülözhetetlen.

Ahhoz, hogy boldognak és kiegyensúlyozottnak érezd magad, fontos, hogy a mindennapi igényeid és szükségleteid beteljesüljenek. Ezzel szemben egy igazán tartalmas élet nem tulajdonít nagy értéket az olyan dolgoknak, mint a pénz, vagy az anyagi jólét. Ez az egyik legnagyobb különbség a két fogalom között, és ez bizonyítja legjobban, hogy a valódi emberi értékek felette állnak a tárgyiasult világnak.

Múlt, jelen, jövő

A boldogság múlandó. Néha fellángol és a felhők fölé repít, de aztán gyorsan visszazökkenhetsz a napi problémák közé. Amíg a boldogság a jelenre koncentrál, addig a teljes élethez szükség van a múlt, a jelen és a jövő folyamatos összevetésére. Megvizsgálni adott cselekedet és történés várható hatásait, és hosszú távú következtetéseket vonni le belőlük. Ez az, amivel közel kerülhetünk egy kiegyensúlyozott élethez.

Adok és kapok

Igazán értékes életet akkor érhetünk el, ha nem önmagunkat állítjuk a középpontba, hanem inkább azt keressük, hogy mit adhatunk másoknak. A családunknak, a párunknak vagy bárkinek, aki támogatásra szorul. Egy-egy kedves gesztus, némi odafigyelés és jótékonykodás azáltal, hogy másoknak mosolyt csal az arcára, a mi életünket is teljessé teszi.

Ezt is olvasd el! - Az önértékelési zavarok 7 típusa, amit senki nem vesz elég komolyan

Könnyű vagy nehéz

Azt gondolhatnánk, hogy a könnyű élet egyúttal boldog is. A napi kihívások és nehézségek gyorsan kedvünket szeghetik, ugyanakkor mégis fontosak, mert ezekkel együtt lesz teljes az életünk. A problémákra adott válaszaink, a felülemelkedés a stresszes helyzeteken többé és jobbá tesz minket, így bár adott pillanatban cseppet sem érezzük magunkat boldognak, hosszú távon mégis kiegyensúlyozottá és elégedetté tesznek bennünket.

Ha önmagad vagy

Nem kell, hogy mindenki szeressen, és elfogadjon úgy, ahogy vagy. Sajnos könnyen érezheted magad boldogtalannak, ha másoktól negatív visszajelzéseket kapsz. Mégsem az a jó megoldás, ha védekezésből egy álcát öltesz, és szerepet játszol, mert ezzel elárulod a saját szívedet és lelkedet. Ha Te szereted magad, és elfogadod olyannak, amilyen, és mindezt nyíltan fel is vállalod, azzal egy elégedett és értékes életnek teheted le az alapköveit. Olyan emberekkel vedd körbe magad, akik ismernek és szeretnek, a többiekkel pedig inkább ne foglalkozz.