Szemrángás - mi lehet az oka?
2021-10-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Biztosan mindenkinek volt már szemrángása és azt is tudja, hogy ez mennyire idegesítő tud lenni. De vajon mi lehet a forrása?

 

Nem történt velünk semmi olyan, ami irritálhatta volna a szemünket és mégis elkezdett rángani? Sajnos előfordulhat, ugyanis ennek nagyon sok oka lehet. Kezelhetjük úgy is, hogy nem a forrását keressük meg, hanem ideiglenesen javítunk rajta, de hosszú távon mindenképp a forrás fellelése javasolt.

Mitől rángatózhat a szemem?

- fáradtság, kimerültség

- stressz, szorongás

- túl sok koffein

- erős fények

- túl sok képernyőidő

- cigarettázás

- szél

- nem megfelelő szemüveg/kontaktlencse használata

Ezek mind olyan tényezők lehetnek, amik kiválthatják a szemrángást vagy felerősíthetik azt. A leggyakoribb oka a fáradtság szokott lenni, ami nagyon sok esetben vezet a szem irritációjához és akár a szemrángáshoz is. Nem hiába ugyanis, ha kimerültek vagyunk, akkor kiszáradhat a szemünk, ami szintén okozhat kisebb irritációt illetve szemrángást is.

Ami pedig főleg így a covid és az online meetingek világában szintén probléma, hogy nagyon sokat nézzük képernyőinket és ezáltal folyamatos terhelés alá helyezzük szemünket. Amikor egy hosszú napod van a képernyő előtt, akkor mindenképp tarts szüneteket, amikor nem a gépet nézed és nem a telefonod, hanem csinálsz valamit vagy kimész egyet a friss levegőre és természetes fényhez juttatod a szemed.

 

Egy szintén lehetséges opció, amire sokan nem gondolnak, hogy nem megfelelő dioptriájú szemüveget/kontaktlencsét használunk. A szem folyamatos erőltetése könnyen kiválthatja ezt is sok másik tünet mellett, mint szem fájdalom vagy fejfájás. Egy szemvizsgálat - főleg szemüvegeseknek - amúgy is ajánlott évente vagy akkor amikor éppen tünetünk van.

Ha pedig minden lehetséges okot kizártunk és 1-2 hét után sem múlik el, akkor érdemes megnézetni orvossal, hogy mi lehet a kiváltó oka. Bár sok esetben semmi komolyat nem jelent és nem kell tőle megijedni, de mivel nem is kellemes érzés, így megéri azt az utat a rendelőig.

Forrás: Glamour