Az önértékelési zavarok 7 típusa, amit senki nem vesz elég komolyan
2020-12-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Talán Te is azt gondolod, hogy nincs gond az önbizalmaddal, egyensúlyban vagy és elégedett a külső-belső adottságaiddal. De sajnos az önértékelési zavarok sokrétűek, és annyi különböző módon lehetnek jelen az életedben, így könnyen előfordulhat, hogy eddig nem is vetted észre a létezésüket.

Az olyan árulkodó jelek, mint a testbeszéded, a folyamat, ahogyan egy döntést meghozol, vagy az emberek, akikkel körülveszed magadat sok mindent megmutatnak arról, amilyennek valójában tartod magad.

Azt már az elején nagyon fontos kiemelni, hogy az alacsony önértékelés nem az emberi személyiség része, hiszen senki nem születik úgy, hogy bizonytalan lenne saját magában. Ez egy zavar, amelyre szerencsére van hathatós megoldás. Ezért is fontos a mielőbbi beazonosítása, a nevén nevezése, hiszen rendkívül káros hatással lehet az egész életedre, az egészségedre, a karrieredre, na meg persze a párkapcsolataidra és a boldogságodra.

Íme az önértékelési zavar 7 olyan biztos jelzése, amelyet szinte senki nem elég komolyan! Rád melyik állítás igaz?

1. Folyamatosan bocsánatot kérsz.

Te vagy az az ember, aki még akkor is magyarázkodik, és inkább kétszer elnézést kér, ha nincs is miért? Például valaki véletlenül neked megy az utcán. Ez azért lehet, mert valahol legbelül azt gondolod, hogy bármi is alakul rosszul körülötted, az mind a Te hibád. A következő alkalommal, amikor épp heves bocsánatkérésen kapod magad, akkor emlékezz rá, hogy nem Te csináltál rosszul valamit, és ezért másként kell reagálnod egy ilyen helyzetre.

2. Nem szereted, ha bókot kapsz.

Az emberek többsége zavarba jön egy kedves bóktól, de ha Te folyamatosan ellenkezel, visszautasítod, vagy akár kineveted a dicséretet, ez mind egy önbizalomhiányos állapotra utal. A legjobb megoldási módszer erre a gyakorlás lehet. Ha kapsz egy bókot legközelebb, akkor egyszerűen csak köszönd meg, és fogadd el, hogy egy nagyszerű emberi lény vagy, amit mások is elismernek.

Ezt is olvasd el! - 6 káros szokás, amivel fel kell hagynod, hogy újra megtaláld a belső békéd

3. Nem tudsz meghozni egyszerű döntéseket.

Talán ez a legkevésbé nyilvánvaló jelzés. Észrevetted már, hogy sokszor képtelen vagy választani, mit és hol vacsorázz, inkább egyszerűen mindig a partneredre bízod a döntést? Vagy amikor végre elhatároztad magad valami mellett, akkor egy perc múlva ismét csak elbizonytalanodsz, és mégis a másik lehetőséget választod? Az alacsony önértékeléssel rendelkező emberek nem akarnak másokat megbántani, ezért nehezen mondják ki a végső szót döntéshelyzetekben. De most őszintén: tényleg az lesz a világvége, ha egyszer nyíltan megmondod a párodnak, hogy most nincs kedved pizzát vacsorázni? Olyan döntéseket hozz, amelyektől jobban érzed magad.

4. A sikereidet mindig a szerencsének tulajdonítod.

Nehezen tudod elhinni, ha jó dolgok történnek Veled? Úgy gondolod, hogy legkevésbé sem a Te közreműködésednek és erőfeszítéseidnek köszönhető egy-egy siker, amit elérsz? Pusztán csak jókor voltál jó helyen? Ha a válaszod igen, akkor ez is azt bizonyítja, hogy nem tartod magad elég értékesnek, vagy tehetségesnek. De a valóság az, hogy keményen megdolgoztál ezekért az eredményekért, csak gondold végig mi mindent tettél.

5. Nem maradsz egész éjszakára.

Ha egy új partnerrel keveredsz össze, sosem maradsz ott reggelig. Hogy miért? Mert titokban attól félsz, hogy a másik nem akar majd veled komolyabb kapcsolatot kialakítani. Ezen a legegyszerűbben egy beszélgetéssel segíthetsz, csak kérdezd meg, hogy ő mit gondol. Ki tudja, hová fejlődhet a dolog köztetek.

6. Olyan emberekkel vagy, akiket nem kedvelsz.

Olyan embereket hívsz meg közös programra, akiket egyébként nem bírsz elviselni? Ezt valószínűleg azért teszed, mert félsz attól, hogy mit fognak gondolni rólad mások. Nem akarsz konfliktust, nem akarsz vitákat, ezért inkább a békés beletörődést választod. Nyilván ez a könnyebb út. De ettől csak még inkább frusztrált és ideges leszel. Ne halogass ilyen döntéseket, nem kell attól félned, hogy baráti kör nélkül maradsz, ha nem hívod meg a számodra kellemetlen embereket.

7. A mobilod használod ürügyként.

Jártál már úgy, hogy egy bulin pár percre egyedül maradtál, vagy hirtelen abbamaradt valakivel a beszélgetés, és azon kaptad magad, hogy jobb híján a telefonodat kezdted el nyomkodni? Nem lehet, hogy féltél egy újabb beszélgetést kezdeményezni, mert azt gondoltad a többi embert úgysem érdekelné, amit mondanál? Legközelebb hasonló esetben felejtsd el a mobilt, inkább csatlakozz egy másik társasághoz, és ne zárkózz be a telefon kijelzője mögé.

Természetesen a fenti problémák egyikével vagy akár többel is sok ember küzd a mindennapokban. De ha Rád szinte az összes állítás igaz, akkor ideje elgondolkodnod azon, miként is látod Te saját magadat. Értékeld újra az életed, és tedd helyére a dolgokat, amíg lehet!