Spirituális helyek, ahol érdemes töltekezni
2023-10-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A spirituális élmény sokféle formában jelenhet meg: lehet vallásos, intellektuális vagy éppen művészeti. A világ számtalan izgalmas helye kínál lehetőséget a lelki feltöltődésre. Az alábbiak a legismertebbek.

Meteorák – Görögország

A Meteorák azok a több száz méter magas sziklák, amelyek Kalambaka városa mellett találhatók a Píndosz-hegységben, a szárazföldi Görögország középső részén, Athéntól kábé négyórás autóútra. Ezekre a különleges, meredek sziklákra a XIV. szá­zadtól építettek 24 ortodox kolostort. Ma már csak hat funkcionál (négyben férfi szerzetesek, kettőben apácák élnek). Évszázadokon át létrákkal és kötélhágcsókon lehetett megközelíteni a kolostorokat, ma már lépcsősorok és hidak teszik lehetővé a látogatásukat.

Nasir-al Mulk mecset – Irán

A rendkívül látványos Rózsaszín mecset Shiráz városában az iráni Kádzsár-dinasztia idején épült. Falait és homlokzatát színes mintázatok és felületek alkotják. A Rózsaszín mecset nevet arról kapta, hogy a belső tereket díszítő csempék színezete túlnyomórészt a rózsaszín és vörös valamely árnyalatában pompázik, ettől a mecsetet vibráló színek és különleges hangulat jellemzi. Az élénk színű mintás festett üvegablakokon beszűrődő napfény egészen különleges hatást kelt.

Siratófal – Izrael

Izraelben mindhárom nagy monoteista világvallás szent helyei megtalálhatók.

A judaizmushoz kapcsolódik a Jeruzsálem Óvárosában lévő Siratófal, vagy más néven Nyugati Fal, mely az ókori templom utolsó maradványa. Neve onnan ered, hogy a zsidók e falnál imádkozva gyászolják a Templom lerombolását. A kvázi szabadtéri zsinagógaként működő fal előtti tér sohasem üres: kora hajnaltól késő éjjelig imádkozók hada tölti meg. A látogatók imáikat, kéréseiket kis papírra írják fel, majd a fal réseibe dugják. A cetliket időnként összegyűjtik és a közeli zsidó temetőben égetik el.

Születés temploma – Betlehem

A templomot a negyedik században emelték a fölé a barlang fölé, ahol a Biblia szerint Jézus született. A kereszthajó déli szárából szűk lépcsős lejáró vezet a Születés barlangjához. A 12,3 méter hosszú és 3,15 méter széles barlangban szülte meg Szűz Mária Jézus Krisztust. A születés helyét egy fehér márványba foglalt ezüstcsillag jelzi. Rajta latin felirat: „Itt született Szűz Máriától Jézus Krisztus”. A keresztény világ karácsonykor Jézus születését ünnepli, ilyenkor turisták özönlenek ide a szertartásokra.

Cenote Sagrado – Mexikó

A cenote (kiejtése: szenote) természetes módon kialakult, kútszerű karsztképződmény. Vizét a maják szentnek tartották és az istenekkel való kommunikáció eszközét látták benne. A Cenote Sagrado Chichén Itzában szent rituálék helyszíne volt. Erre utalnak a régészek által feltárt ékszerek, füstölők, edények és emberi maradványok. Utóbbiak valószínűleg emberáldozatok. A maják számára ez a cenote zarándokhelyként funkcionált, de a turisták úszhatnak, fürödhetnek benne.

Váránaszi – IndiaVáránaszi (korábban Benáresz) India kulturális fővárosa és a hatalmas ország egyik legszentebb zarándokhelye a Gangesz folyó partján. Vize fizikailag erősen szennyezett, de a hinduk hite szerint gyógyító, tisztító erejű. A folyóba vezető lépcsősorokon zajlanak a szertartások. A zarándokok a folyóba lépve tisztulnak meg bűneiktől, de a családok is a parton égetik el a halottaikat, hogy aztán hamvaikat a szent folyóba szórják.

Kanda Mjódzsin szentély – Japán

Tokió egyik legrégebbi sinto szentélyét feltehetően 730-ban építették. Különösen nagy szerepet töltött be az Edo-korszakban, mert Japán első sógunja, Tokugava Iejaszu is lerótta itt tiszteletét. A legtöbben azért érkeznek, hogy a szerencse hét istene közül – például a jó szerencse, a bőséges termés vagy épp a házasság istene – valamelyikhez imádkozzanak. Mivel a szentély a tech-őrültek mekkájában, Akihabarában található, a látogatók különleges omamorit (szerencsehozó talizmánt) is vásárolhatnak, ami jó szerencsét hoz az elektronikai eszközökre.

Magyarországnak is megvannak a maga spirituális szent helyei.

Dobogókő

Az ezoterikus tanok szerint itt van a Föld szívcsakrája, azaz itt futnak össze annak erővonalai. Egyesek szerint fülünket a sziklára tapasztva hallhatjuk a Föld szívverését is. Az egyik elmélet szerint ez a hely maga a Pilis, beleértve a mai Visegrádi-hegységet, más elmélet szerint viszont az Esztergom–Visegrád–Dobogókő által határolt terület, de vannak akik szerint a Rám-hegy alatti Ferenczi-szikla az a hely, amit az energiaáramlása alapján a szívcsakrának lehet tekinteni.

Máriapócs

1696. november 4-én csodálatos esemény helyszíne volt a nyírségi Pócs község: a görögkatolikus ikonosztázion Istenszülő ikonján Mária szeméből könnyek eredtek. A kegyképet császári rendeletre Bécsbe vitték, itt egy másolatot helyeztek el, de az is könnyezett. A képhez csodás gyógyulások fűződnek. Először egy haldokló gyermek ért a képhez és meggyógyult. Az azóta gyógyultak fogadalmi ajándékait, mankóit máig őrzik a templomban.

Mátraverebély-Szentkút

Ezen a helyen egy XVIII. századi feljegyzés szerint egy szomjas, néma kisfiúnak jelent meg Szűz Mária, aki egy mélyedésre mutatott, ahonnan forrás tört fel. Miután a fiú ivott, visszatért a hangja, és az apja után kiáltott. Több, a katolikus egyház által is valódinak nyilvánított csoda és jelenés is kötődik a búcsújáró helyhez. A Nemzeti Kegyhely Mátraverebély település határában található szabadtéri misézőhellyel, zarándokházzal.