Házi nutella
Hozzávalók (kb 500 gr-hoz):
-200 g mogyoró (pörkölt, sótlan)
-170 g csokoládé - ét (45-59%-os)
-100 g csokoládé - tej
-1 evőkanál kristálycukor vagy cukor pótló
-3 evőkanál vaj
-3 evőkanál kakaópor (nem instant)
-1 csipet só
Elkészítés:
A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk - akkor jó, ha pattog - de vigyázzunk, hogy ne égessük meg. Majd egy konyharuhával ledörzsöljük a héját.
Közben gőz felett felolvasztjuk az ét-, és tejcsokoládét.
A mogyorót aprítóba tesszük és krémessé őröljük. Majd egy késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, kakaóport, cukrot, sót és kb. 2 percig krémessé aprítjuk.
(Tipp: Minél nagyobb teljesítményű az aprítónk, annál krémesebb lesz a végeredmény, de darabosan sem rossz, legalább látszik rajta, hogy házilag készült.)
Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzáöntjük a mogyorós masszához és további 3 percig krémesítjük.
A krémet üvegekbe töltjük. Érdemes kamrában tárolni, így könnyebben kenhető lesz.