Növények magas vérnyomás ellen
2019-07-15  /  Szerző:   /   Rúzs A hipertónia, azaz a magas vérnyomás hosszú távon számos betegség előidézője lehet – látási problémák, szívelégtelenség, szívinfarktus és agyvérzés is lehet a következménye. A magas vérnyomást azonban sajnos sokan nem veszik komolyan, pedig nemcsak gyógyszerekkel, de bizonyos növények segítségével is lejjebb tornázhatjuk az értékeket. Amennyiben vérnyomásod csak 5-10 Hgmm-rel haladja meg a határértéket, azt életmódváltással és az alábbi növények rendszeres fogyasztásával rendbe tudod tenni. Ám az ennél jobban megemelkedett értékekről mindenképp egyeztess szakorvossal!

egeszseg

Galagonya

79 ember, akik mindannyian 2-es típusú cukorbetegségtől szenvedtek, 16 héten keresztül minden nap bevettek 1200 mg-nyi galagonyakivonatot, a diasztolés értékük pedig látványosan csökkent.

Kardamom

Miután 20 ember, akiknél súlyos hipertóniát diagnosztizáltak, három hónapig naponta fogyasztották ezt a gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövényt, vérnyomásértékeik jelentősen alacsonyabbak lettek.

Fahéj

A fahéjat már az ókorban is valódi kincsnek tartották, nem véletlenül! Ez a fűszer baktériumölő és zsírégető hatásán túl a magas vérnyomással és a diabétesszel is felveszi a harcot.

Oregánó

Egy kísérlet kimutatta, hogy az oregánóban található karvakrol csökkenti az artériás nyomást, a szisztolés és a diasztolés vérnyomásértéket és a pulzust is.

Hagyma

A Journal of Nutrition tanulmányából kiderült, hogy a hagymában legnagyobb mennyiségben megtalálható kvercetin flavonoid, amely az antioxidánsok családjába tartozik, egyaránt csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomásértékeket is.

Olíva

Hogy miért a Földközi-tenger partjain élő emberek a világon a legegészségesebbek? Mert rengeteg olívabogyót és olívaolajat fogyasztanak, amely hozzájárulhat a vérnyomás csökkenéséhez. Éljen a mediterrán diéta!

Fokhagyma

A fokhagyma nemcsak az emésztés javítására és megfázásos betegségekre ajánlott, hanem igazoltan csökkenti az enyhe fokú magas vérnyomást is. Érdemes naponta fogyasztani, hiszen még a koleszterinszintünk is alacsonyabb lesz tőle.

Cayenne bors

A Cayenne bors tágítja a vérereket, illetve csökkenti a szívbillentyűk korlátozottságát. És hogy hogyan fogyasszuk? Két teáskanálnyi Cayenne borsot keverjünk össze két teáskanál mézzel, keverjük össze és kanalazzuk el.

Forrás: Activebeauty