Mire taníthat meg egy kudarcba fulladt párkapcsolat?
2022-06-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Szép volt, jó volt, ennyi volt. Egy elkerülhetetlen szakítás után bármennyire is elsősorban felejteni akarunk, mégis fontos a visszatekintés, és annak felismerése, hogy mit kellett volna másként tenned.

Ha fáj is és nehéz is, akkor is van pár dolog, amire csak egy korábbi kapcsolat taníthat meg, és amely által a jövőben már sokkal erősebb lehetsz. Melyek ezek a dolgok?

Felismerheted, hogy mire van szükséged és mit vársz el a másiktól

Ha szakítással végződött, akkor bizonyára nem volt minden teljesen felhőtlen a kapcsolatodban. Viszont legalább megtapasztalhattad, hogy a partnered mely tulajdonságai voltak számodra szimpatikusak, és melyeket kerülnéd a jövőben. Ha legközelebb párt keresel, már tudni fogod, hogy milyen jelekre kell figyelned. Ha bizonyos dolgokat hiányoltál az exedtől (pl. több figyelem vagy közös programok), akkor valószínűleg már pontosan megfogalmaztad magadban, vagy akár neki is, hogy mit szerettél volna tőle. Ez szintén segítség lehet a következőkben, amikor egy társkereső oldalon a bemutatkozásodban leírod, kit keresel.

Felismerheted, hogy milyen barátnő/barát vagy

Egy szakítás utáni időszak remek lehetőség némi önismereti tréningre is, és még csak a szobádat sem kell elhagynod érte. Egy kapcsolat után kicsit jobban megismered saját magad, kielemezheted, hogy melyik helyzetre hogyan és miért pont úgy reagáltál. Esetleg felismerheted, hogy túl sok voltál, és nem hagytad levegőhöz jutni a másikat, vagy épp ellenkezőleg, sokkal többet kellett volna beleadnod. Ilyenkor azonban jusson az eszedbe az is, hogy senki nem tökéletes, Te sem, de legalább itt az alkalom, hogy fejlődj, és rájöjj, mely területeken kellene kicsit jobban odatenned magad, vagy épp visszavenned.

Ez is érdekelhet! - Mit tegyél, hogy egy szakítás után jobb társa lehess valaki másnak?

Felismerheted, hogy miként kezeld a jövőben a konfliktusokat

Minden egyes vitából tanulhatsz. A kimondott és a ki nem mondott szavakból, az érzésekből, a másik reakcióiból. Egy párkapcsolati veszekedés sosem szabad, hogy elfajuljon, ez nem verseny, ahol le kell a másikat győzni, mindenáron. Egy probléma közös megoldása a cél, az együttműködés a kompromisszum megtalálása és megkötése érdekében. Nincs kapcsolat vita nélkül, a következő pároddal sem lesz ez másként, de nagyon nem mindegy, hogy mennyire fogod tudni ellenőrzésed alatt tartani az érzelmeidet. Tanulj türelmet, elfogadást és megértést. Próbáld megismerni a másik nézőpontját és érzéseit. És ne feledd, bármennyire is nehéz egy szakítás, mégis minden kapcsolattal egyre több és jobb leszel.