Kommunikáció – amikor a legkevésbé sem szeretnél beszélgetni
2022-08-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Szinte minden szakember azt vallja, hogy a jó párkapcsolat legnagyobb titka a hatékony kommunikáció. De bármennyire is fontos és szükséges, hogy tisztelettel és bizalommal fordulj a párod felé, és persze megnyílj előtte, sajnos sok esetben nehezen beszélsz a belső problémáidról. Ráadásul egy hevesebb vita után valószínűleg a legutolsó dolog, amit szeretnél az egy újabb beszélgetés a pároddal. Ilyenkor kell türelmesnek maradnod, és időt hagynod magatoknak, hogy újra visszatalálhassatok egymáshoz.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Ehhez adunk most néhány tippet!

Ne engedd el a problémát

A vitának vége, de a fejedben még ezer gondolat kavarog. Talán nem sok erőt érzel magadban, de mégis jó ötlet lehet ismét felvetni a problémát, nyugodtabb hangnemben. Kerüld el a sértő és bántó hangot, maradj természetes, miközben éltek tovább a napi rutin szerint. A lényeg, hogy építő jelleggel ülj vissza az asztalhoz, hiszen a közös cél egy jobb megoldás, amely elkerülhetetlen a kapcsolat fennmaradásához.

Adj elég szabadságot a párodnak!

Neked és a partnerednek is szüksége van egy kis térre, szabadságra, hogy átgondolhassa a dolgokat. Teljesen érthető, ha egy átmeneti időre eltávolodtok egymástól. Jót tesz egy séta a szabadban, egy beszélgetés a barátnőddel, vagy csak visszavonulni a szobádba, hogy pár óráig ne kelljen a másikhoz szólni se. Ebben a helyzetben viszont sokan elkövetik azt a hibát, hogy probléma esetén elkezdik összehasonlítgatni a jelenlegi párjukat az exükhöz. De ez sehová sem vezet, hiszen minden ember egyedi, eltérő reakciókkal és érzelmekkel. Nincs egy olyan módszer, amely mindenkinél beválik és működik.

Keresd a megoldást!

A kommunikáció minden egészséges párkapcsolat alapja. De ehhez fel kell vállalnotok a legbensőbb gondolataitokat is egymás előtt. Azokat az érzelmeket is, amelyeket a vita során éreztetek, és mesélnetek kell egymásnak róla. Csak úgy találhattok megoldást, ha mindketten őszintén nyílt lapokkal játszotok, és felelősséget vállaltok a tetteitekért. Ki kell fejeznetek, hogy sajnáljátok, ami történt, és készek vagytok változtatni a dolgokon.

Ez is érdekelhet! - Hogyan nyílj meg őszintén a párod előtt?

Beszélj kedvesen!

A párod számodra a legfontosabb ember a világon. Minden mondatodban, minden gesztusodban ezt kell éreztesd vele. Maradj végig kedves és megértő. Biztonságban kell éreznie magát melletted, csak úgy alakulhat ki köztetek a teljes bizalom és az egyensúly. Ez vezethet el az egészséges és hatékony kommunikációhoz.

Hasonló bejegyzések