Ismerkedéstől a boldog párkapcsolatig – a társkeresés 5 szakasza
2023-06-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Csak úgy, mint a felkészülés egy futónak, aki életében először akarja lefutni a maratont, a társunk megtalálása is időbe telik. A boldog párkapcsolatok nem teremnek a fán, a megismerkedéstől az elköteleződésig a társkeresés több fázison megy keresztül. Szám szerint 5 szakaszt választhatunk el egymástól, és mivel minden kapcsolat más, ezért változó, hogy egy-egy ilyen fázis kinél meddig tart. Szakértők szerint hasznos dolog, ha mindig pontosan tisztában vagyunk vele, éppen hol tart a kapcsolatunk, ezért most lépésről lépésre bemutatjuk a teljes folyamatot.

 

1. szakasz: a kezdeti vonzalom és a mézes hetek

A randizás egyik legkellemesebb része, amikor megismerkedsz egy számodra vonzó és megnyerő partnerrel, és ez az érzés kölcsönös. Ami igazán megkülönbözteti a mézes heteket a párkapcsolat további részétől, az a fajta intenzitás, ami ilyenkor teljesen magával ragad, szinte a felhők fölött jársz, ahogy mondani szokás. Egyszerűen nem tudtok betelni egymással, minden együtt töltött perc túl rövidnek tűnik, és tökéletesnek.

2. szakasz: szürkülő hétköznapok

A második szakasz akkor kezdődik el, amikor lassan közeledtek a földhöz, és beköszön a hétköznapok valósága. A rózsaszín köd fokozatosan feloszladozik, és bizony a partnered egyre több kevésbé előnyös tulajdonságát is észreveszed. Ilyenkor futnak át az agyadban azok a bizonyos kérdések, mint a „miért nem tud soha időben érkezni?”, vagy „miért kell minden szombat délután meccset néznie a barátaival?”. Ahogy egyre jobban megismeritek egymást, és tisztul a másikról alkotott kép, sajnos úgy jelennek meg párhuzamosan az első konfliktushelyzetek is. Ebben a fázisban különösen fontos, hogy odafigyelj a kommunikációra, és megtanuljátok egymás nyelvét, így a felmerülő nézeteltérések is könnyebben elsimíthatók.

3. szakasz: csalódás és bizonytalanság

Sajnos az életünk minden területén jelentkező problémáink, nehézségeink lassan beszivárognak a párkapcsolatunkba is. A munkahelyi stressz, a családi problémák tovább élezik a közted és a párod között felmerülő konfliktusokat. Itt már elég jól ismeritek egymást ahhoz, hogy lássátok a másik jó és rossz tulajdonságait, és elgondolkozzatok, hogy működhet-e egyáltalán a közös élet hosszabb távon. Bizonytalanok vagytok abban, hogy mi volna a legjobb döntés, együtt maradni vagy szakítani. Ez talán az egyik legfontosabb szakasz, amelyben nemcsak egymással, de önmagatokkal is meg kell vívnotok a legfontosabb csatákat a jövőtöket illetően. Ez a szakasz akár egy évig is eltarthat.

Ez is érdekelhet! - Hogyan kezeld jól a párkapcsolati konfliktusokat?

4. szakasz: stabilitás

A jó hírünk az, hogy ha ezen a bizonytalanságon sikerül felülkerekednetek, meghozzátok a döntést, és maradtok, akkor jöhet el a stabilitás állapota. Természetesen viták mindig előfordulhatnak, de ha már kialakult a bizalom, és kölcsönösen elfogadtátok egymást olyannak, amilyen, akkor közösen átvészelhetitek a nehézségeket. Ebben a szakaszban sok pár akár két évet is eltölt. Ilyenkor kell figyelni arra, hogy ne váljon unalmassá és teljesen szürkévé a kapcsolat, szervezzetek közös programokat, randizzatok egymással úgy, mint az elején, és keressetek új kalandokat együtt.

5. szakasz: elköteleződés és partnerség

Az utolsó fázis, amire mindenki vágyik, de nem mindenki jut el idáig. Itt már az érzelmek átalakulnak, nincs meg a kezdeti hév, de mégis mindent áthat a kölcsönös szeretet. Teljesnek érzitek az életet egymás oldalán, nem vágytok másra, ez már egy komoly elköteleződés. Persze soha semmi nem lesz tökéletes, emberek vagyunk, tele hibákkal, mégis bíztok abban, hogy ez már örökké tart, és nem tudnátok a másik nélkül el sem képzelni az életet.

Ebben a fázisban is fontos, hogy megmaradjatok annak, akik mindig is voltatok. Nem szabad feladnotok önmagatokat a kapcsolatért, mindenkinek szüksége van énidőre és saját térre, mert csak akkor lehet valaki a párja mellett boldog, ha élete minden területén rálel a harmóniára és a belső békére.