Sült burgonya
Hozzávalók:
-1 kg újburgonya vagy parázsburgonya
-2 evőkanál olívaolaj
-1 teáskanál só
-fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
-1/4 csésze frissen vágott zöldfűszer (pl. petrezselyem, kapor, metélőhagyma)
-1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
-1 citrom héja
-1/4 csésze pirospaprika-pehely a csípősségért (elhagyható)
Az elkészítés lépései:
Mint minden jó sült burgonya, ez a tavaszi krumpli is akkor a legjobb, ha nagyon forró sütőben sütjük.
Kezdd azzal, hogy a sütőt 220C-ra előmelegíted, majd egy nagy tepsit kibélelsz sütőpapírral vagy alufóliával.
Ezután készítsd elő a nyers burgonyát úgy, hogy alaposan megmosod egy szűrőben, majd szárazra törlöd. A nagyobbakat félbe vagy negyedekbe vághatod, hogy egyenletesen süljenek.
A fűszerezéshez egy nagy tálban keverd össze az olívaolajat, a sót, a fekete borsot, az apróra vágott fűszernövényeket, a felaprított fokhagymát, a citromhéjat és a pirospaprikapelyhet (ha használsz).
És itt jön a csavar! A legjobb állag érdekében a burgonyát főzd meg, mielőtt bevonod az illatos fűszerekkel. 5-7 perc elegendő. Ez segít abban, hogy a belseje puha legyen, miközben kívülről megmarad a kívánt ropogósság.
A főzés után szűrd le a burgonyát, és finoman rázd meg a szűrőben - ez érdesíti a széleket, és nagyobb felületet hoz létre, amely ropogóssá válhat a sütés során.
Miután megpuhult, forgasd a burgonyát a fűszerkeverékbe, hogy az egyenletesen bevonja. Ezután terítsd szét a burgonyát egy rétegben az előkészített tepsire, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz.
A burgonyákat magas hőmérsékleten (220C) süsd meg, és ügyelj arra, hogy elég hely legyen a krumpliszemek között a tepsiben - így a gőz nem fogja megakadályozni a ropogósság kialakulását.