Hogyan kerüljük el a fertőzéseket és a hiányzásokat iskolakezdésnél?
2023-09-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Rengeteg gyermeket érint a tanév első néhány hetében fellépő fertőzések kialakulása. Ezek általában felső légúti fertőzések, esetleg emésztőrendszeri fertőzések. A hosszú nyári szünet során sok gyerek nagyon kevés időt tölt közösségben, és jellemzően a családdal töltik a nyár legnagyobb részét.

Amikor hirtelen visszakerülnek a gyerekek a közösségbe, olyan kórokozókkal találkozhat a szervezetük, amelyeket hirtelen nem feltétlenül tudnak legyőzni, és könnyen hasmenéssel, hányással, vagy megfázásos tünetekkel kezdhetik az évet, ami rögtön hiányzáshoz vezet. Sok szülő számára pedig igen problémás a gyermek betegállományának megoldása, így mindenki igyekszik kivédeni az ilyen jellegű fertőzéseket, ezáltal pedig a hiányzásokat.

Igyekezzünk tehát erősíteni a gyermek immunrendszerét már a nyár végén, még az iskolai időszak előtt!

Fordítsunk fokozott figyelmet a gyermek táplálkozására:

A gyermek étrendje változatos, kiegyensúlyozott és egészséges legyen.

A folyadékfogyasztás nagyon fontos, fogyasszon a gyermek minél több vizet, de ha üdítőt fogyasztana, akkor is inkább friss gyümölcsökkel készített házi limonádét, esetleg jeges teát kapjon.

Fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, lehetőleg nyersen és naponta több alkalommal is. A feldolgozott, félkész, esetleg kész ételek túlságosan sok zsírt, cukrot (vagy sót az étel jellegétől függően) tartalmaznak, illetve sok mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, amik miatt ártalmasak a bélflórának, és ezáltal az immunrendszernek is.

Fontos, hogy a gyermek rendszeresen fogyasszon néhány szem olajos magvat is változatosan (ha allergiás, akkor természetesen nem).

Húsok közül inkább a soványabb húsokat helyezzük előtérbe, és hetente 1-2 alkalommal halat is célszerű fogyasztani.

A tejtermékek fogyasztása is kiemelten fontos a vitamin-, és ásványianyag tartalmuk miatt, valamint fontos fehérjeforrások. (Tejfehérje allergia esetén természetesen kizárandók az étrendből!)

A táplálkozás mellett rendkívül fontos, hogy a gyermek rendszeresen mozogjon, töltsön minél több időt a szabad levegőn.

Fontos tényező még az alvás minősége és mennyisége is a gyermekek életében. Biztosítsuk számukra a megfelelő pihenést és igyekezzünk csökkenti a számítógép és egyéb kijelzők előtt töltök órák számát is.

Amellett, hogy odafigyelünk a gyermekek étrendjére, mozgására és alvására, különböző étrend-kiegészítőkkel is hatással lehetünk az életmódjukra, melyek támogatják az immunrendszerüket.

Az immunrendszer kb. 70%-a található a bélben, így nagyon fontos, hogy a bélflóra egyensúlyban legyen.