Lekváros szelet
2025-10-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 24 szelethez

Az alaphoz:

-30 dkg darált zabpehely

-10 dkg darált mogyoró

-10 dkg vaj vagy margarin

-2 dl tej

-2 ek. cukrozatlan kakaópor

-2 ek. cukor

-1 ek. mogyoróvaj

-6 dkg kókuszreszelék

A középső réteghez:

-20 dkg mogyoróvaj

-2 ek. porcukor

-10 dkg vaj

-6 ek. eperlekvár

A tetejére:

-10 dkg étcsokoládé

-1 tk. vaj

-2 ek. kókuszreszelék

Elkészítés:

A darált zabpelyhet és a mogyorót összekeverjük. A vajat a tejjel felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot. Amikor felolvadt, a mogyorós masszára öntjük, a mogyoróvajat is belekeverjük. Ha túl sűrű a massza, még kevés tejet adhatunk hozzá. Végül a kókuszt is belekeverjük, és 20 x 30 cm-es magas peremű formába simítjuk.

A középső réteghez a mogyoróvajat, a porcukorral és a vajjal tálba tesszük és mixerrel összekavarjuk. A diós alapra halmozzuk, és egyenletesen elkenjük rajta. Az eperlekvárt a tetejére kenjük, és betesszük 15 percre a fagyasztóba.

A tetejére a csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és amikor langyosra hűlt, a lekváros réteg tetejére kenjük, megszórjuk kókuszreszelékkel, majd visszatesszük a fagyasztóba kb. 15 percre. Ha a csokoládé megdermedt, a hűtőbe tesszük tálalásig, azután szeleteljük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva