Lekváros szelet
Hozzávalók kb. 24 szelethez
Az alaphoz:
-30 dkg darált zabpehely
-10 dkg darált mogyoró
-10 dkg vaj vagy margarin
-2 dl tej
-2 ek. cukrozatlan kakaópor
-2 ek. cukor
-1 ek. mogyoróvaj
-6 dkg kókuszreszelék
A középső réteghez:
-20 dkg mogyoróvaj
-2 ek. porcukor
-10 dkg vaj
-6 ek. eperlekvár
A tetejére:
-10 dkg étcsokoládé
-1 tk. vaj
-2 ek. kókuszreszelék
Elkészítés:
A darált zabpelyhet és a mogyorót összekeverjük. A vajat a tejjel felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot. Amikor felolvadt, a mogyorós masszára öntjük, a mogyoróvajat is belekeverjük. Ha túl sűrű a massza, még kevés tejet adhatunk hozzá. Végül a kókuszt is belekeverjük, és 20 x 30 cm-es magas peremű formába simítjuk.
A középső réteghez a mogyoróvajat, a porcukorral és a vajjal tálba tesszük és mixerrel összekavarjuk. A diós alapra halmozzuk, és egyenletesen elkenjük rajta. Az eperlekvárt a tetejére kenjük, és betesszük 15 percre a fagyasztóba.
A tetejére a csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és amikor langyosra hűlt, a lekváros réteg tetejére kenjük, megszórjuk kókuszreszelékkel, majd visszatesszük a fagyasztóba kb. 15 percre. Ha a csokoládé megdermedt, a hűtőbe tesszük tálalásig, azután szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
