Hogyan képes lerombolni az egó egy párkapcsolatot?
2021-07-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Az egó nem más, mint egyedül én magam, amelynek semmi köze a „mi”-hez. De az egó ennél is több, hiszen egyúttal mindazon hiedelmek összessége, amit magunkról és a minket körülvevő világról gondolunk. A saját énképünk sokféle lehet, pozitív, negatív, pontos vagy pontatlan. Függ az emberi kapcsolatainktól, és egyúttal hatással is van rájuk. Az egó teljesen kifordíthat minket önmagunkból, lehetünk túlzottan kritikusak, irracionálisak, makacsak vagy kapzsik, és mindegyik esetben eltávolít bennünket a körülöttünk élő emberektől.

Melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják, hogy az egó épp lerombolni készül a párkapcsolatodat?

- Azonnal védekezel, még mielőtt meghallgatnád, hogy mit is akar mondani Neked a partnered.

- Képtelen vagy elszakadni a saját egódtól azért, hogy elköteleződj valaki mellett egy valódi párkapcsolatban.

- Egyetlen normális párbeszédet sem tudsz a pároddal lefolytatni, mert minden szavát a személyed elleni támadásnak érzékelsz.

Ezt is olvasd el! - 10 figyelmeztető jel, hogy egy nárcisztikus férfivel randizol

Az egó szereti a drámát és a félelmet

Mindez különösen igaz, ha épp egy konfliktushelyzetbe kerülünk a partnerünkkel. Ilyenkor felszínre kerül a valódi természetünk, amelyet le kell küzdenünk, ha nem szeretnénk, hogy szakítással érjen minden véget. Ezért, ha a túlzott büszkeséged újra és újra az utadba áll, akkor hosszú távon csak fájdalomra számíthatsz.

Semmiképpen sem az alábbi mondatok a legjobb mantrák egy ilyen helyzetben:

„Tökéletes vagyok.”

„Nincs szükségem változásra.”

„Csak az a helyes és jó, amit én gondolok.”

Teljesen természetes dolog, ha az az ember, akibe beleszeretünk, felszínre hozza egyik-másik gyengeségünket. De, ha semmit nem teszünk, hogy felülkerekedjünk ezeken a rossz tulajdonságokon, akkor soha nem is leszünk képesek egy igazán bensőséges kapcsolatra.

Öndicséret vagy szerelem?

Azt várjuk az élettől, hogy találjunk valakit, aki szeret minket, olyannak, amilyenek vagyunk, miközben legbelül azt ismételgetjük, hogy mennyire tökéletesek vagyunk. Ha jobban belegondolsz, Te sem lennél együtt egy ilyen emberrel szívesen. Az egoista emberek ugyanis elvárják, hogy a párjuk dicsőítse őket, és fényezze minden adottságukat. De egy párkapcsolat nem erről szól. Mindannyiunknak el kell fogadnunk, hogy egyikünk sem tökéletes, a gyengeségeink tesznek minket egyedivé, és igenis fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk.

Ha elismered, hogy nem vagy hibátlan, és bevallod, hogy van még olyan terület, amiben fejlődnöd kellene, akkor a párod hozzáállása is gyökeresen meg fog változni. Ezen a ponton képesek lesztek megérteni egymást, és elköteleződni egy közös élet mellett. A szerelem és a „mi” fontosabb lesz az „én-nél”, mert csak így fog működni.