10 figyelmeztető jel, hogy egy nárcisztikus férfivel randizol
2019-03-15  /  Szerző:   /   Randi „Már eleget beszéltem magamról, most halljuk Te mit gondolsz rólam!” Te is hallottál már hasonlót egy randi során? Akkor valószínűleg egy igazi önimádóval volt dolgod.

Azok az emberek, akik hajlamosak a nárcizmusra, önmagukat mindenkinél fontosabbnak gondolják, és nincsenek tekintettel mások érzéseire. De ez a túlzó önbizalom gyakran csak egy álarc, amely nagyon is törékeny önértékelést fedez.

Egy ilyen személyiségű emberrel nem egyszerű az élet, és talán jobb elkerülni. Ebben segíthetnek azok a biztos jellemvonások, amelyek révén felismerheted, hogy kivel is van dolgod.

1. Imád önmagáról beszélni

Az egyik legkönnyebb módja felismerni egy nárcisztikus férfit abból, ahogyan önmagáról beszél. Egy igazi beképzelt ember, aki imád mesélni a saját életéről, nagyszerű jellemvonásairól. Általában ő uralja és irányítja a beszélgetést is. Legkedvesebb témája ecsetelni a sikereit, a szakmai eredményeit, és dicsérni saját külső-belső jó tulajdonságait.

Olvasd el a témában íródott korábbi cikkünket is, amelyben a személyiségzavaros férfiak 8 típusát ismerheted meg!

2. Sármos és romantikus, de nem érzed őszintének

A nárcisztikus személyiség vonzónak tűnhet, különösen az ismerkedés kezdetén, amikor szeretne valakit megnyerni magának. Mint egy profi értékesítő, mindent bevet, hogy felkeltse a figyelmedet, és elragadónak gondold őt. Szenvedélyesen flörtöl, ajándékokkal halmoz el, vacsorázni hív, de mindezt valójában csak azért teszi, hogy Te megadd neki mindazt, amire vágyik. Természetesen nincs azzal semmi baj, ha valaki romantikus, és sármos, de a nárcisztikus ember ezekkel a képességeivel csak kihasznál másokat. Igazán nem Te érdekled őt, hanem az, hogy Tőled megkapjon valamit.

3. Megbízhatatlan, és következetlen

Egy másik módja, hogy felismerjünk egy igazi önimádót, ha rendszeresen rajtakapjuk, hogy nem tartja be az ígéreteit. A legtöbb nárcisztikus férfi megbízhatatlan, és az adott szavát rendszeresen megszegi.

4. Mindent azonnal akar

Az énközpontú férfi megköveteli, hogy minden igényét kielégítsd, lehetőleg azonnal. Elvárja, hogy mindig első csengésre vedd fel, ha telefonon hív, vagy rögtön válaszolj az üzeneteire. Ha egyszer nemet mondasz valamire, akkor valószínűleg próbál erővel meggyőzni, és a türelem, vagy megértés szikráját sem tanúsítja feléd.

5. Felrúgja a szabályokat

A nárcisztikus ember gyakran örömét leli abban, ha átlépheti a társadalmi normákat. Kikerüli a sorban állókat, a szokottnál kevesebb borravalót ad, vagy akár rendszeresen elcsen az irodából dolgokat. Általában nem törődik más emberek érzéseivel, időbeosztásával, bűntudat nélkül átlép másokon.

6. Az egész világ körülötte forog

A nárcisztikus férfi szerint mindenki arra hivatott, hogy csakis vele és a vágyaival foglalkozzon, anélkül, hogy ő másért bármit is tenne. Azt gondolja, hogy az egész világ körülötte forog. Elég, ha az első randevútokon megfigyeled például, hogyan viselkedik a pincérekkel. Ha elvárja, hogy szinte királyhoz méltóan bánjanak vele, és akadékoskodik, ha nem tetszik neki valami, akkor jobb, ha elfelejted a második találkozót.

7. Manipulál másokat

Néhány önimádó férfi csak arra használja a partnerét, hogy kielégítse szükségleteit, támogassa ambíciói megvalósításában, vagy épp kitöltse saját hiányosságait. Szívesen költözik be ingyen a párja lakásába, vagy kérdés nélkül használja az autóját.

8. Tönkretesz másokat

Csak azért, hogy a saját bizonytalanságát elrejtse, és önmagát vonzóbbnak mutassa, képes másokat tönkre tenni. Rossz színben tüntet fel mások előtt egy kollégát, vagy akár egy barátot is, csak, hogy igazolja önmagát. Az ilyen férfi az első randikon még bókokkal halmoz el, és megnyerő a modora, de már ilyenkor is észre kell venned az apróbb, ironikus, látszólag viccesnek szánt megjegyzéseit Veled (az öltözködéseddel, az alakoddal, vagy épp a munkáddal) kapcsolatban.

9. Negatívan reagál, ha nem adod meg számára, amit akar

Bár a legtöbb nárcisztikus férfi kerüli a konfrontációt, de meglehetősen negatívan és minden megértést nélkülöző módon tud reagálni, ha egy kérését nem úgy teljesíted, ahogyan ő azt elvárná, vagy ha egyáltalán nemet mersz mondani neki. Haragos lesz, gúnyolódni kezd, ítélkezik. Vagy épp passzív agresszióval büntet, nem szól hozzád, félrevonul. De az is lehet, hogy emocionális hadjáratot indít: Téged hibáztat, bűntudatot ébreszt benned, hálátlannak nevez, áldozatként beállítva önmagát.

10. Távol tartja magát egy komoly kapcsolattól

Sok oka lehet, ha valaki egy hosszabb ideje tartó romantikus kapcsolatot nem szeretne magasabb szintre emelni, az egyik, ha a férfi túl önző. Élvezi a meglévő kapcsolat előnyeit, pozitívumait, de folyamatosan nyitva tartja a szemét, hátha jön számára egy még jobb lehetőség, egy másik nő személyében.

Természetesen a valóság a felsorolt eseteknél árnyaltabb lehet. Mégis, ha rádöbbentél, hogy Te is egy nárcisztikusságra hajlamos férfivel élsz együtt, és talán nem is érzed túl boldognak vele magad, akkor ideje elgondolkoznod. Megpróbálhatod őt átformálni, megtanulhatod, hogyan kezeld ezt a helyzetet, de dönthetsz úgy is, hogy elég volt ebből, és megszakítod vele a kapcsolatot. Egyik út sem lesz könnyű, de a saját boldogságod megéri, hogy tegyél érte.