Írópalacsinta szilvával
Hozzávalók:
-2 nagy tojás
-2 evőkanál cukor
-1 és 1/3 csésze búzaliszt
-1 csésze teljes kiőrlésű liszt
-2 teáskanál sütőpor
-1 púpozott teáskanál fahéj
-1 csésze író
-Kb. 10 érett szilva
-Sütőolaj a sütéshez
-Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Verd fel a tojásokat a cukorral habos, világos keverékig.
Add hozzá mindkét lisztet, a sütőport és a fahéjat, majd öntsd rá az írót, és dolgozd össze egynemű tésztává. Hagyd pihenni 10 percig, hogy besűrűsödjön.
Mosd meg a szilvákat, szárítsd meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra vagy negyedekre.
Óvatosan keverd a szilvadarabokat a tésztába.
Melegíts fel egy serpenyőt kevés olajjal, majd közepes lángon süsd aranybarnára mindkét oldalát a palacsintáknak.
Papírtörlőn csepegtesd le a felesleges zsiradékot, majd porcukrozd meg tálaláskor.
Amit még érdemes tudni
A szilva magas antioxidáns tartalma mellett természetes vitaminokat, például C- és K-vitamint is tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert és támogatják az egészséges bőrt. Így a szilvás palacsinta nemcsak finom, hanem egy kis plusz egészségi előnyt is nyújt az ősz beköszöntével.
Az íróban található tejsavbaktériumok jótékony hatással vannak az emésztésre, segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, így ez a palacsinta kicsit könnyedebb és emészthetőbb alternatívája lehet a hagyományos, nehezebb édességeknek.
A puha, fahéjas tészta és a gyümölcsös, kicsit savanykás szilvadarabok tökéletes harmóniája garantálja a sikert, és biztos, hogy többször is kérni fogják majd. Kevesebb időt töltesz a konyhában, és mégis egy olyan finomsággal ajándékozod meg magad és szeretteidet, amitől mindenki a nagyi konyháját idéző pillanatokat él át.