Írópalacsinta szilvával
2025-10-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-2 nagy tojás

-2 evőkanál cukor

-1 és 1/3 csésze búzaliszt

-1 csésze teljes kiőrlésű liszt

-2 teáskanál sütőpor

-1 púpozott teáskanál fahéj

-1 csésze író

-Kb. 10 érett szilva

-Sütőolaj a sütéshez

-Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Verd fel a tojásokat a cukorral habos, világos keverékig.

Add hozzá mindkét lisztet, a sütőport és a fahéjat, majd öntsd rá az írót, és dolgozd össze egynemű tésztává. Hagyd pihenni 10 percig, hogy besűrűsödjön.

Mosd meg a szilvákat, szárítsd meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra vagy negyedekre.

Óvatosan keverd a szilvadarabokat a tésztába.

Melegíts fel egy serpenyőt kevés olajjal, majd közepes lángon süsd aranybarnára mindkét oldalát a palacsintáknak.

Papírtörlőn csepegtesd le a felesleges zsiradékot, majd porcukrozd meg tálaláskor.

Amit még érdemes tudni

A szilva magas antioxidáns tartalma mellett természetes vitaminokat, például C- és K-vitamint is tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert és támogatják az egészséges bőrt. Így a szilvás palacsinta nemcsak finom, hanem egy kis plusz egészségi előnyt is nyújt az ősz beköszöntével.

Az íróban található tejsavbaktériumok jótékony hatással vannak az emésztésre, segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, így ez a palacsinta kicsit könnyedebb és emészthetőbb alternatívája lehet a hagyományos, nehezebb édességeknek.

A puha, fahéjas tészta és a gyümölcsös, kicsit savanykás szilvadarabok tökéletes harmóniája garantálja a sikert, és biztos, hogy többször is kérni fogják majd. Kevesebb időt töltesz a konyhában, és mégis egy olyan finomsággal ajándékozod meg magad és szeretteidet, amitől mindenki a nagyi konyháját idéző pillanatokat él át.