Hogyan kezelj jól egy konfliktushelyzetet a pároddal?
2020-12-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nincs párkapcsolat viták és veszekedések nélkül. Még a legboldogabb párok is összekapnak néha, hiszen nincs két egyforma ember, ezért a véleményük is lehet eltérő.

De pont a viták mutatják legjobban, hogy egy pár összetartozik, hiszen érdekli őket a másik véleménye, jót akarnak egymásnak, képesek őszintén kifejezni az érzéseiket és a gondolataikat a társuk felé, ez pedig csak egy igazi szoros kapcsolatban működik.

Ami viszont nem mindegy, hogy ezek a veszekedések hogyan zajlanak, és miként kezeli a pár két tagja a konfliktushelyzeteket.

Íme néhány jó tanács, a helyes hozzáállásról, amely elvezethet a problémák megoldásához.

1. Gondolkodj, mielőtt belemész egy vitába!

Tarts némi szünetet, vonulj félre, sétálj egyet, és higgadj le. A felindult, heves kiabálás nem vezetne sehová. Pár óra vagy nap múlva térjetek vissza a témára, amikor már mindkettőtöknek volt ideje átgondolni a helyzetet. Ezzel elkerülhetitek, hogy olyan dolgokat vágjatok egymás fejéhez a vita hevében, amit később úgyis megbánnátok.

2. Legyél őszinte, de tisztelettel és szeretettel beszélj a párodhoz!

A kommunikáció az egyik legfontosabb olyan készség, amelyet minden embernek meg kellene tanulnia jól csinálni. Talán elsőre ijesztőnek tűnik számodra, hogy az igazi érzéseidről beszélj a partnerednek, pedig ez az egyetlen helyes út. Viszont be kell tartanod néhány alapvető szabályt közben, hogy ne sértsd meg a másikat. Például:

- Ne vágj a másik szavába.

- Hallgasd meg és próbáld átérezni a helyzetét.

- Kedvesen beszéljetek egymással.

Mivel nem vagyunk egyformák, ezért ugyanazt a dolgot nem feltétlenül látjuk ugyanúgy, így nem árt néha kicsit beleképzelni magunkat a másik helyébe.

Ezt is olvasd el! - 6 jó tanács, amely segíthet túlélni egy komolyabb konfliktust

3. Keressétek meg a probléma gyökerét!

Gyakran előfordul, hogy a párok apró semmiségeken vitáznak, látszólag jelentéktelen dolgokon. Ez lehet egy felszínes probléma, de sajnos eredhet mélyebbről, egy nagyobb, de elnyomott konfliktusból is. Talán úgy érzed, hogy a partnered sosem hallgat meg, vagy nem támogat úgy mindenben, ahogy Te elvárnád, mégsem mondod el neki. A belső feszültséged miatt azonban folyamatosan vitáztok ugyanazokon az apróságokon. Ilyenkor fontos a probléma mögé nézni, és megkeresni a gyökerét.

4. Gondold át, hogyan és mit mondasz!

Amikor az érzéseidről beszélsz, akkor a saját nevedben fogalmazz, és kerüld a másik hibáztatását, ne érezze a partnered, hogy őt teszed felelőssé a problémákért. Ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy mit csinált, vagy mit nem a másik, inkább kérdezz rá, hogy Te miben segíthetnél, vagy mit tehetnél a probléma megoldásáért.

5. Tanulj meg bocsánatot kérni!

Gyakran előfordul, hogy valamiért bocsánatot kell kérned a párodtól. Ilyenkor nem mindegy, hogyan teszed. Minden ember mást gondol erről is. Vannak, akik nagyszabású gesztusokat várnak el, míg mások egy egyszerű „Sajnálom”-mal is beérik. Ha nem vagy benne biztos, hogy a partnered mire vágyik, akkor legjobb, ha megkérdezed tőle, hogy egy következő alkalommal már ne legyél bizonytalan.

Természetes dolog, ha egy pár időnként vitázik. Az azonban nem mindegy, hogy miként zajlik le köztük egy konfliktushelyzet, hogyan reagálnak rá, és képesek-e közösen megoldást találni rá. Ha megfogadod a fenti tanácsokat, akkor egy fontos lépést már megtettél a jövőre nézve.