Gombás pirog
Hozzávalók kb. 25 darabhoz
A tésztához:
-2 dkg élesztő
-1 tk. cukor
-50 dkg liszt
-2 mk. só
-2,5-3 dl langyos víz
A töltelékhez:
-1 fej hagyma
-40 dkg gomba
-3 dkg vaj
-1 ek. felaprított petrezselyem
-1 tojás a kenéshez
A tálaláshoz:
-tejföl
Elkészítés:
Az élesztőt 0,5 dl cukros, langyos vízben megfuttatjuk. Összegyúrjuk a lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, letakarjuk, pihentetjük, amíg a tészta duplájára dagad.
Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát megfuttatjuk a vajon, rátesszük a gombát és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, jól elkeverjük és levesszük a tűzről.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkára borítjuk. A tésztát kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korongra tölteléket teszünk, kettéhajtjuk, a széleit kézzel és villával is lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 20 percig pihentetjük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztákat megkenjük felvert tojással, majd a sütőben 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve tálaljuk, mellé tejfölt kínálhatunk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
