Gombás pirog
2025-11-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 25 darabhoz

A tésztához:

-2 dkg élesztő

-1 tk. cukor

-50 dkg liszt

-2 mk. só

-2,5-3 dl langyos víz

A töltelékhez:

-1 fej hagyma

-40 dkg gomba

-3 dkg vaj

-1 ek. felaprított petrezselyem

-1 tojás a kenéshez

A tálaláshoz:

-tejföl

Elkészítés:

Az élesztőt 0,5 dl cukros, langyos vízben megfuttatjuk. Összegyúrjuk a lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, letakarjuk, pihentetjük, amíg a tészta duplájára dagad.

Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát megfuttatjuk a vajon, rátesszük a gombát és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, jól elkeverjük és levesszük a tűzről.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkára borítjuk. A tésztát kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korongra tölteléket teszünk, kettéhajtjuk, a széleit kézzel és villával is lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 20 percig pihentetjük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztákat megkenjük felvert tojással, majd a sütőben 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve tálaljuk, mellé tejfölt kínálhatunk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva