Hajgöndörítési praktikák
2024-01-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Akinek egyenes haja van, olykor-olykor azt kívánja, bárcsak göndör lenne.

Van, aki bátran bevállalja a dauert, vagy más tartós hullámosítási eljárást, ám azoknak sem kell lemondaniuk a göndör fürtökről, akik nem szeretnék hosszú időre elkötelezni magukat a hullámos frizura mellett. Cikkünkben a legjobb otthoni hajgöndörítési tippeket gyűjtöttük össze a TikTokról, melyek segítségével könnyen és gyorsan varázsolhatunk magunknak meseszép göndör frizurát.

A legegyszerűbb technika

A hajgöndörítésről először mindenkinek azok a technikák jutnak eszébe, amikhez hő szükséges. A kerámia hajgöndörítők és kúpvasak használata viszonylag egyszerű és gyors, ám a magas hőfok káros hatással van a hajszálakra. Szerencsére azonban vannak olyan módszerek is, amikhez egyáltalán nincs szükség hőre. Ilyen például a lehető legegyszerűbb technika, a fonás!

Hajmosás után elég csak félig megszárítani a hajunkat, ezután el is kezdhetjük a fonást. Minél több pici fonatot készítünk, annál dúsabb hatást érhetünk el. Ha tartós eredményre vágyunk, hagyjuk bent hosszabb ideig, akár egy éjszakán keresztül is a fonatokat, esetleg vegyünk fel egy kényelmes sapkát, hogy melegítse a hajunkat. Amikor úgy érezzük, hogy elég ideig vártunk, óvatosan bontsuk ki a fonatokat, fésüljük ki a hajunkat és bátran használjunk hajlakkot. Az eredmény ellenállhatatlan!

Elő a hajvasalóval!

Ha nincs túl sok időnk, de göndör fürtöket szeretnénk varázsolni magunknak, akkor a lehető legjobb választás a hajvasaló. Frissen szárított és többnapos hajnál is alkalmazható ez a technika, előnye pedig a gyorsaság mellett a tartósság is.

Tűzzük fel a felsőbb tincseinket, és alulról felfelé haladva kisebb tincseket összefogva göndörítsük be a hajunkat. A göndörítést a haj tetejénél kell kezdeni: helyezzük a kifésült tincset a hajvasalóba, majd forgassuk úgy a hajvasalót, hogy lefelé húzva hullámot képezzen a hajon. Ismételjük ezt a folyamatot addig, míg el nem készül a frizura, végül óvatosan fésüljük át a hajunkat és fixáljuk hajlakkal. Ez a technika vékony szálú haj esetén is remek választás, a hullámok ugyanis hosszú órákig tartanak!

Hajgöndörítés köntös zsinórral

Egy újabb szuper könnyű, hő nélküli hajgöndörítési technika, amihez nincs szükség semmilyen különleges eszközre, csupán egy köntös zsinórjára. Először mossuk meg a hajunkat és hagyjuk nedvesen. Helyezzük a köntös zsinórját a fejünkre úgy, hogy mindkét oldalon lelógjon és rögzítsük egyik oldalon hajgumival a hajunkhoz. Ezután a másik oldalon fogjuk meg az első tincset, és tekerjük körbe a zsinóron. Majd fogjunk meg egy tincset hátulról, és azt is tekerjük körbe az ellenkező irányba úgy, hogy a már feltekert tincs ne tekeredjen le a zsinórról. Így folytassuk addig, amíg az összes tincset fel nem tekertük, majd kössük meg a végét egy hajgumival. A folyamatot ismételjük meg a másik oldalon is, majd hagyjuk így a hajunkat, amíg meg nem szárad. Ha tehetjük, aludjunk így és kibontás, óvatos fésülés után már kész is a meseszép göndör frizura!

Hullámosíts combzoknival!

Ha a hő nélküli hajgöndörítést szeretnénk választani, a combzoknis módszer is remek választás. Fogjunk két combzoknit és csomózzuk össze őket, majd mossuk és szárítsuk meg a hajunkat. Ha gondoljuk, egy kicsit nedvesen is hagyhatjuk, ám sokan azt mondják, hogy a teljesen megszárított haj feltekerésével érhető el a legjobb eredmény. Ebben az esetben azonban természetesen éri némi hő a hajunkat. Akárcsak a köntös zsinór esetében, itt is a fejünkre kell helyezni a két összecsomózott combzoknit, majd az egyik és a másik oldalon is tincsenként fel kell tekerni rá a hajunkat, végül pedig hajgumival rögzíteni. A combzokni használatával kicsit nagyobb hullámokat készíthetünk, ám ezek is tartósak maradnak. Ha tehetjük, aludjunk így, ezzel ugyanis tartósabb eredményt érhetünk el.

Hullámok a legegyszerűbben

Hő nélküli és végtelenül egyszerű – és nem kell hozzá más, csak egy textil hajpánt. Alaposan és óvatosan fésüljük ki a hajunkat, majd helyezzünk a fejünkre egy fejpántot, és kezdjük el felcsavarni rá a hajunkat. Elöl kezdjük, és hátrafelé haladjunk, tincsenként. Addig ismételjük a mozdulatot, amíg már nem tudunk több hajat felvenni, és a végét tűrjük be a fejpántba. Mindkét oldalon végezzük el a folyamatot, és ha lehet, aludjunk így, hogy igazán tartós és gyönyörű legyen a végeredmény. Ezzel a technikával könnyed hullámokat készíthetünk, valóban a lehető legegyszerűbben.