Kürtöskalács
2024-01-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 5 sörösdobozra:

-600 g búzafinomliszt

-egy csipet só

-2 ek. (40 g) cukor

-25 g (fél kocka) friss élesztő

-300 ml (300 g) tej

-2 db M-es tojás

-100 g hideg vaj

-5 db sörösdoboz vagy több kicsi „energiaitalos” doboz

A forgatáshoz:

-kristálycukor

-vaníliás cukor

-fahéj

-darált dió

Elkészítés:

Kimérjük egy tálba a lisztet, beleszórjuk a sót, és egy mélyedést készítünk a közepére. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a kellemes kézmeleg tejet.

Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást és a vajat, majd kidagasztjuk a tésztát. Ha kész, meglocsoljuk a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmérsékleten 30 percig.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett asztalra borítjuk, és kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Hosszában felcsíkozzuk a tésztát 3-4 cm széles csíkokra. A dobozokat alufóliába csavarjuk. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.

Ha feltekertük, akkor az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a dobozt. Ha nem nyomjuk ilyenkor rá, akkor előfordulhat, hogy sütés közben letekeredik. Vastagon kristálycukorba forgatjuk a kalácsokat. Ha diósat szeretnénk, akkor diós cukorba forgatjuk, ha fahéjasat, akkor fahéjas cukorba, ha vaníliásat, akkor vaníliás cukorba.

Tepsibe állítjuk őket. Ahogy készen vagyunk, azonnal a sütőbe rakjuk, nem kelesztjük.

200 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe toljuk és pirulásig sütjük (kb. 25 perc).

Ha megsült a kalács, 1–2 percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. Az alufólia lehet, hogy a tésztán marad, de azt könnyen ki tudjuk húzni belőle. Lehet, hogy a tészta tetejét le kell vágni, hogy lecsússzon.