Kürtöskalács
Hozzávalók 5 sörösdobozra:
-600 g búzafinomliszt
-egy csipet só
-2 ek. (40 g) cukor
-25 g (fél kocka) friss élesztő
-300 ml (300 g) tej
-2 db M-es tojás
-100 g hideg vaj
-5 db sörösdoboz vagy több kicsi „energiaitalos” doboz
A forgatáshoz:
-kristálycukor
-vaníliás cukor
-fahéj
-darált dió
Elkészítés:
Kimérjük egy tálba a lisztet, beleszórjuk a sót, és egy mélyedést készítünk a közepére. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a kellemes kézmeleg tejet.
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást és a vajat, majd kidagasztjuk a tésztát. Ha kész, meglocsoljuk a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmérsékleten 30 percig.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett asztalra borítjuk, és kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Hosszában felcsíkozzuk a tésztát 3-4 cm széles csíkokra. A dobozokat alufóliába csavarjuk. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
Ha feltekertük, akkor az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a dobozt. Ha nem nyomjuk ilyenkor rá, akkor előfordulhat, hogy sütés közben letekeredik. Vastagon kristálycukorba forgatjuk a kalácsokat. Ha diósat szeretnénk, akkor diós cukorba forgatjuk, ha fahéjasat, akkor fahéjas cukorba, ha vaníliásat, akkor vaníliás cukorba.
Tepsibe állítjuk őket. Ahogy készen vagyunk, azonnal a sütőbe rakjuk, nem kelesztjük.
200 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe toljuk és pirulásig sütjük (kb. 25 perc).
Ha megsült a kalács, 1–2 percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. Az alufólia lehet, hogy a tésztán marad, de azt könnyen ki tudjuk húzni belőle. Lehet, hogy a tészta tetejét le kell vágni, hogy lecsússzon.