A 7 leggyakoribb kommunikációs probléma egy párkapcsolatban, és a megoldásuk
2020-06-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Biztosan Te is sokszor hallottad már, hogy mennyire fontos a megfelelő kommunikáció egy kapcsolatban. Ehhez sok időre, energiára és elkötelezettségre van ugyan szükség, de őszinte párbeszéd nélkül két ember viszonya nem léphet egyről a kettőre.

A kommunikáció kulcsfontosságú tényező, csakhogy minden ember más, és éppen ezért másként is kommunikál. Ha pedig nem értitek egymást nyelvét, az számtalan konfliktushelyzethez vezet.

A jó hír az, hogy ezek a problémák könnyen orvosolhatók, néhány egyszerű, de hatékony trükkel.

Olvass tovább, és ismerd meg a 7 leggyakoribb kommunikációs problémát egy párkapcsolatban, és a megoldásukat!

1. Nem fordítotok elég minőségi időt egymás meghallgatására.

A modern technológia révén egyre kényelmesebben élhetünk, és a kapcsolattartást is megkönnyíti számunkra. De sajnos pont emiatt túl sok időt töltünk a különféle képernyők előtt. Ezért aztán hiába szeretne a partnered beszélgetni veled, valószínűleg Te is csak fél füllel figyelsz rá. Ettől a párod frusztrálsz lesz, és elkeseredett.
Megoldás: A következő alkalommal, amikor beszélgettek valamiről tedd le az összes kütyüt, és nézz a párod szemébe. Koncentrálj arra, amit mond, csak őt hallgasd. Hidd el, nagyra fogja értékelni, hogy teljes egészében ráfigyelsz.

2. Támadtok vagy védekeztek.

A pároddal ugyanabban a csapatban játszotok. Vagy mégsem? Gondolj vissza, mikor emelted fel Te vagy a partnered utoljára a hangodat, és hogyan végződött? Biztosan nem jól. Senki nem szereti, ha leüvöltik a fejét, ezért az egyik fél agresszív viselkedésére a másik védekezéssel reagál. Az eredménye pedig egy óriási veszekedés.
Megoldás: Legközelebb, ha hasonló vitába keveredtek, akkor próbálj meg őszintén beszélgetni a pároddal az érzéseidről, és a viselkedésetekről, biztosan egyetért majd Veled, és rájön, hogy változtatnotok kell.

Ezt is olvasd el! - 5 lépés, amellyel jó kommunikációt alakíthatsz ki a párkapcsolatodban

3. Nem mondjátok ki a nyilvánvalót.

A kedveseddel bizonyára nagyon szeretitek egymást, de hányszor mondjátok ki ezt hangosan? Talán bután hangzik, de ha nem vallasz szerelmet rendszeresen, akkor a párod előbb-utóbb azt fogja gondolni, hogy nem értékeled eléggé.
Megoldás: Lehet, hogy nehezen adsz hangot az érzéseidnek, de a legapróbb megnyilatkozások is elegendők lehetnek. Egy-egy kedves bók, vagy egy „Szeretlek” pont elég. Csak mond ki minél többször!

4. Minden apróságot egymás szemére vettek.

Tényleg itt a világ vége, ha a párod megint rossz helyre tette a dolgait, vagy épp ismét nem a kedvenc tusfürdődet vette meg a boltban? Ha minden ilyen pici butaságon összekaptok, az egy folyamatos konfliktushelyzethez vezet.
Megoldás: Tanuld meg elengedni ezeket a kis bosszúságokat, és inkább a lényeges dolgokra koncentrálj.

5. Elvárod, hogy a párod olvasson a gondolataidban.

Bár mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy senki lát bele a fejünkbe, mégis gyakran beszélünk virágnyelven, vagy épp nem mondunk el mindent, amit legbelül nyomaszt minket. Te is azt gondolod, hogy a párod a nap minden percében tisztában van vele, hogy épp min aggódsz, vagy mit szeretnél?
Megoldás: Hiába ismer a partnered mindenkinél jobban, még ő sem tudhat mindent. Ne várj ilyen lehetetlen dolgot tőle, inkább oszd meg vele a gondjaidat és a vágyaidat. Csak úgy fog tudni igazán támogatni.

6. Nem vállaljátok a felelősséget.

Gyakori hiba, hogy egy konfliktushelyzetben mindig a partnerre toljuk át a felelősséget, és őt hibáztatjuk mindenért, míg arra nem gondolunk, hogy esetleg mi sem tettünk meg mindent.
Megoldás: Ha mind a ketten felvállaljátok a saját felelősségeteket egy problémából, az nagyban hozzájárul a gyors és hatékony rendezéshez, így mindketten azt érezhetitek, hogy egy csapatként működtök és számíthattok egymásra.

7. Nem vagytok teljesen őszinték.

Nem is olyan egyszerű mindig mindenről nyíltan beszélni. Főleg, ha olyan dologról van szó, amit a másik nem feltétlenül akar hallani.
Megoldás: Csak a teljes őszinteség lehet az egyetlen járható út, bármilyen gondról is legyen szó. Enélkül ugyanis a kapcsolat nem fog tudni fejlődni.

Azt mindenki tudja, hogy a kommunikáció az egyik legfontosabb a párkapcsolatban, de azt már csak kevesen, hogy hogyan is kell ezt megfelelően csinálni. A lényeg az őszinteség, és a figyelem egymásra, így a legtöbb probléma elkerülhető.