A válások leggyakoribb 5 oka
2019-10-23  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Napjainkban általános trend, hogy mind a házasság, mind a családalapítás ideje egyre későbbre tolódik ki. A férfiak és a nők egyaránt a karrier építésre, illetve az egzisztenciális háttér megteremtésére koncentrálnak, és csak, ha ez a terület rendben van, akkor gondolkodnak el például a gyerekvállaláson. Ezzel együtt a válások is idősebb korra csúsznak, de számuk szerencsére csökkenő tendenciát mutat.

Mivel minden házasság más, így minden válásnak is megvannak a maga sajátosságai. Mégis egy kutatás szerint a párok többsége nagyon hasonló okokból dönt a különválás mellett.

A szakértők az alábbi 5 dolgot jelölték meg leggyakoribb válóokként.

1. Pénz és tartozások

A pénzhiány egy óriási terhet jelent minden házasságban. A házastársak ugyanis, ahelyett, hogy egy csapatként a megoldást keresnék, inkább egymás ellen harcolnak, és azon veszekednek, hogy melyik csekket fizessék be, és melyiket ne. Sok párkapcsolat azért megy tönkre, mert a párok egyszerűen nem tudnak megegyezni, a folyamatos viták pedig megmérgezik az együttélést. A házastársak gyakran már a megismerkedésük elején sem rendelkeznek azonos anyagi háttérrel, és sokszor a pénzköltési szokásaik is merőben különböznek. Ez pedig szinte azonnal vitákat eredményez.

Ezt is olvasd el! A párkapcsolati válság 8 legnyilvánvalóbb jele

2. Hűtlenség

Ez még mindig az egyik leggyakoribb indok a válások kapcsán. Bár sokan próbálják rendbe hozni a házasságukat egy félrelépés után, de sokszor ez nem vezethet tartós eredményre. Ilyen esetekben valószínűleg a házasság már korábban is problémákkal küzdött, nem véletlenül keresett az egyik fél vigasztalást egy harmadik embernél. De az is előfordul, hogy az egyik házastársat egy váratlan siker éri, például előléptetik, ezért legbelül úgy érzi, hogy élete más területeire is ráfér a megújulás.

3. Nem a megfelelő okból vannak együtt

Ha egy házasság nem két fél egymás iránt érzett feltétlen szeretetén alapszik, akkor nem várható, hogy hosszú életű lesz. Talán egyikük sem akart magányosan élni, vagy mindketten gyereket akartak, esetleg pénzügyi stabilitást. Ezek a dolgok viszont képtelenek hosszú ideig jóban-rosszban összetartani két embert.

Sokszor arra sem fordítanak elég energiát a párok, hogy jobban megismerjék egymást, mielőtt házasságot kötnek, mert azt hiszik, hogy majd összecsiszolódnak. De sajnos pont ebben az összecsiszolódási folyamatban derül ki, hogy mennyire össze nem egyeztethető a fontossági sorrendjük, és az életről alkotott felfogásuk.

4. A kommunikáció és a kompromisszumkészség hiánya

Minden emberi kapcsolat alapja a párbeszéd. Máként hogyan is tudnánk kifejezni egymás felé a véleményünket, a gondolatainkat, vagy akár a vágyainkat. Ráadásul nem elég ezeket megosztanunk a párunkkal, az ő belső világát is meg kell ismernünk, az igényeit pedig meghallgatnunk. Két ember kapcsolata általában nem mentes a vitáktól sem, ami folyamatosan kompromisszumok megkötésére és a megoldások közös megkeresésére ösztönöz minket. De ha ez nem működik, akkor a házasság sem lesz sokáig fenntartható.

5. Az intimitás hiánya

Ezt a problémát sosem szabad lebecsülni. A fizikai érintkezés nélkülözhetetlen része minden párkapcsolatnak. viszont az idő előrehaladtával belsőleg és külsőleg egyaránt megváltozunk, a testi vonzalom lankadhat, sőt sok pár jut el arra a pontra, amikor már rá sem tudnak nézni a másikra.

valas