5 leggyakoribb mítosz a náthával kapcsolatban
2023-12-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az évszakok változásával és a hőmérséklet csökkenésével eljön az influenza és a megfázás szezonja, amely rengeteg információt, tanácsot és sajnos rengeteg mítoszt is magával hoz. Az orvosi ismeretek fejlődése ellenére néhány tartós tévhit továbbra is kering ezekkel a megfázásos betegségekkel kapcsolatban.

Itt az ideje tisztázni ezeket!

1. mítosz: A hideg időjárás megfázást és influenzát okoz

Az egyik leggyakoribb mítosz: a hideg időjárásnak való kitettség közvetlenül vezet az influenza vagy a megfázás elkapásához. A valóságban a vírusok a fő bűnösök, nem pedig a kinti hőmérséklet. Az influenzavírus és a különböző egyéb vírusok emberről emberre terjednek, így a megfázás vagy az influenza az időjárástól függetlenül megbetegíthet. A hideg időjárás hozzájárulhat e vírusok terjedéséhez, mivel az emberek több időt töltenek zárt térben, egymás közelében, de ettől még nem közvetlen okozója a megbetegedéseknek.

2. számú mítosz: Ha nedves hajjal lépsz ki az utcára, biztosan megfázol

A közhiedelemmel ellentétben a vizes hajjal való kimozdulás nem tesz hajlamosabbá a megfázásra vagy az influenzára. A megfázást és az influenzát vírusok okozzák, nem pedig a nedves haj vagy a hideg levegőnek való kitettség. Bár az extrém hidegnek való tartós kitettség gyengítheti az immunrendszert és fogékonyabbá tehet a betegségekre, a nedves haj önmagában nem betegít meg - írja a woman.bg.

3. számú mítosz: Ha náthás vagy, antibiotikumot kell szedned

Az antibiotikumok bakteriális fertőzések ellen hatásosak, nem pedig vírusfertőzések ellen, márpedig az influenza és a legtöbb nátha ide tartozik.

Az influenzát és a megfázást vírusok okozzák, és az antibiotikumok nem hatnak a vírusokra.

Az antibiotikumok túlzott használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet, ami az utóbbi időben komoly közegészségügyi problémát jelent. Persze előfordulhat, hogy a vírusos megbetegedés átfordul bakteriális fertőzésbe, és ilyenkor antibiotikum szedésére van szükség - éppen ezért elhúzódó panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni.

4. számú mítosz: Az influenza elleni védőoltás felvétele után nagy eséllyel leszel influenzás

Ez a mítosz évek óta él, és hozzájárulhat a vakcinákkal szembeni bizonytalansághoz. Az inaktivált vírusrészecskéket tartalmazó influenza elleni oltás nem okozhat influenzát. Célja, hogy az immunrendszert az influenzavírus ellen védő válaszreakció létrehozására serkentse. Bár egyeseknél előfordulhatnak enyhe mellékhatások, mint például az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom vagy alacsony láz, ezek nem az influenza tünetei. A védőoltás továbbra is az influenza és szövődményei elleni védelem egyik leghatékonyabb módja.

5. mítosz: Ha sok C-vitamint szedsz, megelőzheted és hamarabb elmulaszthatod a náthát

Bár a C-vitamin létfontosságú az egészséges immunrendszer szempontjából, az a hiedelem, hogy nagy adag C-vitamin fogyasztásával megelőzhető vagy gyógyítható a megfázás, nem teljesen igaz. Igaz ugyan, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a megfázás tüneteinek időtartamát és súlyosságát, de nem jelent bombabiztos módszert a megelőzésre.

A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő folyadékbevitel és a megfelelő higiénia kulcsfontosságúak az egészséges immunrendszer fenntartásában.