BBQ oldalas
2025-10-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-1 kg oldalas

-3 gerezd fokhagyma

-1 fej vöröshagyma

-1 ek. olaj

-2 ek. barna cukor

-2,5 dl ketchup

-1 ek. Worcestershire-szósz

-½ dl sör

-1 tk. mustár

-1 tk. ecet

A körethez:

-50 dkg apró szemű burgonya

-4 gerezd fokhagyma

-1 ág rozmaring

-20 dkg spenót

-5 dkg vaj

Elkészítés:

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az oldalast megtisztítjuk, a csontok között feldaraboljuk. Alufóliával kibélelünk egy tepsit, beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk. Aláöntünk 1 dl vizet, lefóliázzuk, és kb. 1,5 órán át sütjük. Akkor jó, ha a hús leválik a csontról.

A szószhoz a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és karamellizáljuk. Ezután belekeverjük a ketchupot, Worcestershire-szószt, a sört, a mustárt, az ecetet, és ha szeretjük, kevés csípős paprikát is adunk hozzá. Kevergetve, lassú tűzön kb. 1 órát főzzük.

A körethez a krumplit meghámozzuk, megmossuk és enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, a spenótot megtisztítjuk.

Az oldalasról leszedjük a fóliát, a húsra konyhai ecsettel rákenjük a szószt. Mellé rakosgatjuk a krumplit, a rozmaringágat, és még 15-20 percre a visszatoljuk a sütőbe.

A spenóthoz a vajat a fokhagymával felforrósítjuk, rádobjuk a spenótot, átforgatjuk, sózzuk, és éppen csak megfonnyasztjuk. A pirosra sült oldalassal és a krumplival tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva