BBQ oldalas
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-1 kg oldalas
-3 gerezd fokhagyma
-1 fej vöröshagyma
-1 ek. olaj
-2 ek. barna cukor
-2,5 dl ketchup
-1 ek. Worcestershire-szósz
-½ dl sör
-1 tk. mustár
-1 tk. ecet
A körethez:
-50 dkg apró szemű burgonya
-4 gerezd fokhagyma
-1 ág rozmaring
-20 dkg spenót
-5 dkg vaj
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az oldalast megtisztítjuk, a csontok között feldaraboljuk. Alufóliával kibélelünk egy tepsit, beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk. Aláöntünk 1 dl vizet, lefóliázzuk, és kb. 1,5 órán át sütjük. Akkor jó, ha a hús leválik a csontról.
A szószhoz a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és karamellizáljuk. Ezután belekeverjük a ketchupot, Worcestershire-szószt, a sört, a mustárt, az ecetet, és ha szeretjük, kevés csípős paprikát is adunk hozzá. Kevergetve, lassú tűzön kb. 1 órát főzzük.
A körethez a krumplit meghámozzuk, megmossuk és enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, a spenótot megtisztítjuk.
Az oldalasról leszedjük a fóliát, a húsra konyhai ecsettel rákenjük a szószt. Mellé rakosgatjuk a krumplit, a rozmaringágat, és még 15-20 percre a visszatoljuk a sütőbe.
A spenóthoz a vajat a fokhagymával felforrósítjuk, rádobjuk a spenótot, átforgatjuk, sózzuk, és éppen csak megfonnyasztjuk. A pirosra sült oldalassal és a krumplival tálaljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
