Szacsvay Lászlónak szomorú karácsonya lesz
2023-12-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Keserédes karácsony elé néz idén Szacsvay László: a színművész alig egy hónapja veszítette el a feleségét, ám reméli, a fiának és a húgának sikerül majd időt szakítaniuk egy kis közös, meghitt ünneplésre.

A szentestét azonban imádott vizslájával kettesben tölti a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Jászai Mari-díjas művész, aki jelenleg két darabban játszik a Katona József Színházban. Így viszont most több ideje jut elmélkedésre és a szeretett kutyájával való sétákra.

– Az Apák és fiúkban, illetve a Cseresznyéskertben játszom, amelyekből decemberben még három előadásom lesz összesen. Úgy tűnik, csökkent irántam a szakmai érdeklődés, de ez már csak így van az én koromban. A külsős felkérések is elapadtak, de egy színész játszik, amíg tud és amíg igény van rá – kezdte Szacsvay László.

A színművész nem érzi még annyira magán az ünnepi készülődést, ám mint mondja, valódi ünnepi hangulatra idén nem is számít. A 76 esztendős Szacsvay csak nemrég temette el az éveken át ápolt feleségét, aki hosszas betegeskedés után hunyt el néhány hete.

– Ha a hogylétemről kell beszámolnom, azt kell mondjam, lassan vagyok, a koromhoz méltón. Ez a karácsony már nem az a karácsony lesz. Régen ilyenkor sokféle finomságot készítettem, most már nincs kinek főznöm. De más is már az ünnep, mint néhány évtizede. Akkor még kisboltokba jártunk vásárolni, ahol ismertek, és ahol az eladó értett is a portékájához. Ma már pláza és rohanás van, az emberek sok felesleges dolgot összevásárolnak. De az a jó, ha még van kinek – tette hozzá a színész, aki azt is elárulta, a szentestét minden bizonnyal a vizslájával tölti majd, de reméli, hogy a szeretteivel is ünnepelhet majd.

– A család sajnos apad, nem gyarapszik, de azért remélem, össze tudunk jönni. A húgom és az ő gyereke, illetve a fiam és a menyem a családom immár. A húgom barokk trombitás, neki épp karácsony környékén van a legtöbb munkája, rengeteget utazik. A fiam és a menyem is elfoglaltak, de talán ők is eljönnek – mondta reménykedve Szacsvay.

A színész igyekszik mindent a rá olyan jellemző fanyar humorral kezelni, ami még a legnehezebb pillanatokon is átsegíti.

– A humor az öregedésben is sokat segít. Amikor például 65 éves lettem, lelkesen készítettem az igazolványom a metrón, hogy bemutassam, már ingyen utazhatok. Az ellenőr meg rá sem nézett, csak unottan legyintett, hogy tessék menni – emlékezett vissza nemrég nevetve Szacsvay.