Vörös bársony torta
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
10 dkg liszt
1 tk. kakaópor
5 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
1 tk. vanília aroma
1 dl tejszín
1 tk. ecet
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. piros ételfesték
A krémhez:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg tejföl
2 dl habtejszín
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő, 2 db 22 centis tortaformát pedig kikenünk zsírral és meghintünk liszttel. A tésztához a lisztet összeforgatjuk a kakaóval és 1 csipet sóval, majd átszitáljuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a tojással és a vaníliaaromával. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt.
A vajas masszát néhány percet keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket és a piros ételfestéket. Az ecetet pedig összekeverjük a szódabikarbónával, majd a tésztába dolgozzuk és addig keverjük, amíg sima lesz.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, az előkészített formákba simítjuk és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20 percet sütjük, majd amikor kész, kivesszük. Hagyjuk néhány percet hűlni a formában, majd kivesszük, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
A krémhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukrokkal és a tejföllel. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként mascarponés keverékbe dolgozzuk. Az egyik tortalapot tálcára tesszük és megkenjük a mascarponekrém felével. Rátesszük a másik lapot, tenyérrel óvatosan lenyomjuk, majd a torta tetejét és oldalát is a maradék krémmel borítjuk.
A tortát tetszés szerint apró szóródekorral díszítjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. Ezután szeletelve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva