Vörös bársony torta
2025-07-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

10 dkg liszt

1 tk. kakaópor

5 dkg vaj

12 dkg porcukor

1 tojás

1 tk. vanília aroma

1 dl tejszín

1 tk. ecet

1 tk. szódabikarbóna

2 tk. piros ételfesték

A krémhez:

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

10 dkg tejföl

2 dl habtejszín

Elkészítés:

A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő, 2 db 22 centis tortaformát pedig kikenünk zsírral és meghintünk liszttel. A tésztához a lisztet összeforgatjuk a kakaóval és 1 csipet sóval, majd átszitáljuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a tojással és a vaníliaaromával. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt.

A vajas masszát néhány percet keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket és a piros ételfestéket. Az ecetet pedig összekeverjük a szódabikarbónával, majd a tésztába dolgozzuk és addig keverjük, amíg sima lesz.

A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, az előkészített formákba simítjuk és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20 percet sütjük, majd amikor kész, kivesszük. Hagyjuk néhány percet hűlni a formában, majd kivesszük, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A krémhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukrokkal és a tejföllel. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként mascarponés keverékbe dolgozzuk. Az egyik tortalapot tálcára tesszük és megkenjük a mascarponekrém felével. Rátesszük a másik lapot, tenyérrel óvatosan lenyomjuk, majd a torta tetejét és oldalát is a maradék krémmel borítjuk.

A tortát tetszés szerint apró szóródekorral díszítjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. Ezután szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva