Vaníliakrémes lepény szőlővel
2024-11-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 szelethez

A tésztához:

3 dkg vaj

kb. 1,5 dl tej

30 dkg liszt + a nyújtáshoz

1 csomag szárított élesztő (3,5 g)

6 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 tojássárgája

A vaníliakrémhez:

20 dkg rozé szőlő

15 dkg fehér szőlő

3 dl tej

2 ek. cukor

4 tojássárgája

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk. A tejet felmelegítjük. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk a vajjal, hólyagosra dagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).

A krémhez a szőlőket leszemezzük, megmossuk, lecsepegtetjük. A tejet a cukorral felforraljuk, fél dl-rel a tojássárgáját elkeverjük, a többi tejjel összeöntjük, besűrítjük, lehúzzuk a tűzről.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát tepsi méretűre nyújtjuk. Mindig lisztezett gyúródeszkán vagy munkalapon dolgozzunk, hogy a tészta ne ragadjon le, könnyen fel tudjuk szedni. A tésztát a tepsiben eligazítjuk, és még 15 percig kelesztjük, majd rászedjük a vaníliakrémet, elsimítjuk, a tetejét kirakjuk a szőlőszemekkel. A sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, rácsra téve hagyjuk kihűlni, lehúzzuk róla a sütőpapírt és nagyobb darabokra vágjuk.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva