3 ok, ami miatt bizonytalan párkapcsolatban maradunk
2017-11-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? Egy biztosnak tűnő párkapcsolatban sem mindig érezzük azt, hogy fülig szerelmesek vagyunk a párunkba vagy, hogy nagyon biztos a közös jövőnk. Azonban, ha már pár éve élünk párkapcsolatban, de a határtalan szerelem helyett, idővel úgy érezzük, hogy bizonytalanok vagyunk abban, hogy a párunk mellett szeretnénk leélni az életünket, és bizonytalanok vagyunk a közös jövőnkben is, miért választjuk mégis azt, hogy továbbra is benne maradunk az adott kapcsolatban? Miért félünk kilépni egy bizonytalan kapcsolatból? Alábbi cikkünkben leírjuk azt a 3 okot, ami miatt bizonytalan párkapcsolatban maradunk még akkor is, amikor szakítanunk kellene.

Amerikai kutatók egy felmérésben azt vizsgálták, hogy milyen gondolatok alapján választjuk azt, hogy egy olyan párkapcsolatban maradjunk, aminek semmi jövője nincs. A kutatás célja az volt, hogy megtudják, milyen gondolatok zajlanak az emberekben akkor, amikor azt mérlegelik, hogy együtt maradjanak-e a párjukkal vagy szakítsanak egy bizonytalanul működő párkapcsolatban.

A kutatás során a felmérésben részt vevő alanyoknak kérdéseket tettek fel azzal kapcsolatban, hogy mi miatt maradnának az aktuális párjukkal és milyen indokok miatt keresnének esetleg egy másik partnert.

Az elkészített kérdőíveket a kutatók olyan embereknek osztottak ki, akik már hosszú ideje (legalább két éve), bizonytalan párkapcsolatban vagy házasságban élnek. Az okok, ami miatt az emberek azt választják, hogy a szakítás helyett inkább bizonytalan párkapcsolatban éljenek, nagyon hasonlóak voltak mindhárom csoportban.

Milyen okok miatt választják az emberek azt, hogy szakítsanak a párjukkal?

A bizonytalan párkapcsolatban élő emberek azt nyilatkozták, hogy amiatt szakítanának a párjukkal, mert párjuknak személyiségbeli problémáik vannak vagy, mert nem bíznak már meg a párjukban vagy, mert a párjuk passzívvá vált.

Milyen okok miatt választják az emberek azt, hogy egy bizonytalan párkapcsolatban maradjanak?

Azok az emberek, akik már hosszabb idő óta élnek párkapcsolatban, sokkal több pozitív okot találtak arra, hogy együtt maradjanak a párjukkal. Felsorolták a partnerük kellemes személyiségét, az érzelmi intimitást, valamint azt a boldogságot, amit akkor éreznek, ha a párjukkal lehetnek.

A már házasságban élő embereket illetően, az okok, ami miatt benne maradnak egy bizonytalan kapcsolatban, kissé lehangolóak. A házas emberek, még akkor is, amikor bizonytalan párkapcsolatban élnek, azt választják, hogy az aktuális párjuk mellett maradnak, mert úgy gondolják, hogy túl sok energiát fektettek már bele a párkapcsolatba, családi kötelezettségeik vannak vagy, mert félnek az újtó, az ismeretlentől.

Minden bizonnyal, minden szakítás bonyolult. A válaszadók több, mint fele azt nyilatkozta, hogy ugyanannyi okuk lenne arra, hogy egy bizonytalan párkapcsolatban maradjanak, mint amennyi arra, hogy szakítsanak. A kutatók szerint van azonban egy genetikai faktor is, ami néha bonyolultabbá teszi a szerelmi életünket, éspedig az, hogy ősidők óta az ember úgy működik, hogy több partnere is legyen, nem csak egy.