Tűző nap ellen a napernyőtől a pergoláig
2023-07-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Májusban már alig várjuk, hogy kitelepülhessünk erkélyünkre, teraszunkra – aztán egyszer csak beüt a nyár, vele pedig a rekkenő hőség, a tűző nap, és mi mehetünk vissza újra a négy fal közé… Vagy?

Vagy nem! Ugyanis ennek egyáltalán nem kell így lennie! Inkább érdemes egy élhető, árnyékos balkont kialakítani, ahol megvédhetjük magunkat a rekkenő hőségben a napsugaraktól. Mutatjuk, milyen lehetőségekből választhatunk!

Napernyő

A legolcsóbb és egyben a legmobilisabb alternatíva, amelyet bármelyik lakberendezési áruházban beszerezhetünk. Óriási előnye, hogy nem kell hozzá semmit építeni, fúrni-faragni, egyszerűen ki kell nyitni, és már élvezhetjük is az árnyékos kuckónkat. Hátránya viszont épp ebből fakad: nem olyan tartós megoldás: a legolcsóbb napernyőket akár évente cserélhetjük. De ha masszívabbat, ezzel együtt árban is magasabb kategóriásat választunk, azt jó pár évig tudjuk használni. Ügyeljünk rá, hogy a napernyőnek stabil alapja legyen, különösen nagy szélnél, hiszen, ha elviszi, balesetveszélyes lehet!

Napvitorla

Ez tulajdonképpen egy kifeszített anyag négyzet vagy háromszög formában, amely szintén a pénztárcabarát árnyékolók csoportját erősíti: 10-15 ezer forinttól már találunk kisebb méretű napvitorlát. Szerencsére rengeteg méretben rendelhető, így akár minibalkonunk, akár nagy teraszunk van, mindegyikre fogunk találni megfelelőt. Hasonlóképpen a színével is variálhatunk, a világosabb bézs árnyalatoktól kezdve a sötétebb szürkékig, az élénk színeseken át a paletta szinte minden árnyalata elérhető. Fontos leszögezni, hogy a tévhitekkel ellentétben nem számít a szín! Tehát a vi­lágos anyagú napvitorla ugyanúgy árnyékol, mint a sötétebb. Ami viszont lényeges, hogy vízáteresztőt vagy vízállót választunk. Az utóbbi nyilván praktikusabb kerti bútorok fölé, viszont esőzésekkor figyelni kell, és a közepében felgyülemlő vizet le kell önteni a napvitorláról, különben megsüllyed. További jó tanács: csak akkor vásároljunk ilyet, ha előtte meggyőződtünk róla, lesz hova kifeszíteni. Hiszen hiába adnak tartozé­kokat a napvitorlához, ha csak egyoldalt tudjuk rögzíteni...

Napellenző

Ha nincs esélyünk a napvitorlára, pont azért, mert csak egy oldalon, például panellakásnál az erkély falához tudjuk rögzíteni, akkor a napellenző a nekünk való megoldás. Ebben az esetben magát a tokot kell a falra fúrni, amelyben ugye a napellenző szerkezete és vászna fel van tekerve. Optimális esetben a napellenző olyan széles, mint a teraszunk, de persze ha tudatosan szeretnénk egy kis napos részt hagyni, akkor kisebbet is választhatunk. Az ár ebben az esetben nagyon széles palettán mozog, mivel a kézi vezérlésű (értsd: tekerős) verziók már pár tízezer forinttól elérhetők, de lehet „extrázni”, kérhetünk motoros verziót is, amely azért már a százezres kategória. Ez kiegészíthető időjárás-érzékelővel is, vagyis, ha erősebben fúj a szél, mint amennyit a napellenző elbír, az automatikusan behúzza magát. Az olcsóbb kategóriásoknak nyilván épp az a negatívuma, hogy mindig oda kell figyelni az időjárásra.

Épített tető

Egyre többen döntenek az épített szerkezetek mellett, hiszen tartósságával semmi sem vetekedhet, ráadásul így kvázi nyerünk még egy „helyiséget”. Családi házaknál könnyen kivitelezhető, ellenben társasházi lakásoknál mindig utána kell nézni, lehetséges-e egyáltalán egy ilyen fix szerkezet kialakítása. Sajnos gyakran az egységes homlokzat megtartása miatt nem engedélyezik, de ez társasházanként eltérő! Leggyakrabban fa vagy fém szerkezeti alapot húznak fel, a terasz méretétől függően elég néhány oszlop, majd mehetnek rá a keresztlécek/gerendák. Ha a váz elkészült, többféle alternatívából választhatunk, mi is adja tulajdonképpen az árnyékot. A cserép tartós megoldás, viszont besötétíti a belső teret. Ha szempont, hogy világos maradjon az a szoba, ahonnan kilépünk a teraszra, akkor fényáteresztő polikarbonátot tegyünk rá. A faszerkezetre élő növény, például szőlő is futtatható, ám a lugas alatti hűsölésre akkor még néhány évet várni kell. Árban egy ilyen projekt mindenképpen a pár száz­ezres kategóriába tartozik, viszont mindezt csak egyszer kell kifizetni.

Pergola

Ma ennél nincs divatosabb! Ám nemcsak azért érdemes választani, mert ez a legtrendibb megoldás, hanem talán az egyik legsokoldalúbb is. Mondhatnánk úgy is, hogy a pergola rászolgált a körülötte keltett hype-ra. Mert ugye, mi a probléma az előbb felsorolt összes árnyékolóval? Hogy vagy teljesen leárnyékolja a teraszt, vagy semennyire. Tehát nincs bennük átmenet. Ez így elsőre elég szeszélyesnek tűnhet, hiszen eddig pont ez volt a célunk, a teljes árnyékolás… De például ha napozni szeretnénk, igenis jól jöhet, ha kis réseken be tudjuk engedni a napfényt. És ez az, amire a pergola képes az állítható lamelláinak köszönhetően. Az általában négylábú fémszerkezet tetején vékony kis fémlécek helyezkednek el, amelyek dőlésszöge módosítható, így akár a teljes zártságtól a kis réseken át a maximális élekre állításig (mikor is a legtöbb napfényt engedjük be) minden lehetséges. Léteznek készen megvásárolható, fix méretű pergolák, amelyek lamellái kézi tekeréssel állíthatók, mondani sem kell, ezek a „legkedvezőbb” árúak ebben a kategóriában, megközelítőleg 200-300 ezer forinttól kezdődnek. Az egyedi méretű, motorral vezérelt, időjárás-érzékelős verziók már a többmilliós kategóriába is tartozhatnak, ezzel együtt azt hiszem, meg is találtuk a legnagyobb hátrányát: a pergolák eszméletlen drágák.