Túl vagytok az első vitán? Ezért nem szabad pánikba esned!
2023-03-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A viták és konfliktusok egy párkapcsolatban elkerülhetetlenek. Még a legboldogabb párok között is előfordulnak ellentétek, de a titkuk az, hogy képesek megfelelően rendezni a soraikat, nem merülnek el a negatív érzelmekben, és viszonylag gyorsan visszarázódnak az egyensúlyi állapotba.

Amikor megismerkedsz valakivel, akkor természetes, hogy nagy elvárásokkal tekintesz az új kapcsolat elé. Úgy érzed, hogy végre ő az igazi, aki életed végéig melletted marad, mert más, mint a többi, és mindenben egy hullámhosszon vagytok. Aztán, ahogy telnek a hetek és hónapok, a realitás átveszi az álmok és elképzelések helyét, és meglátod a párod kevésbé előnyös tulajdonságait is. Ahogy az első vitákat egy pár kezeli, az sok mindent elárul a várható közös jövőjükről, és alapjaiban határozza meg az együttélésük alakulását. Ezért is fontos, hogy az alábbi szabályokat betartsd, és ezzel jó irányba tereld a kapcsolatodat.

 

A boldog párok is vitatkoznak, rendszeresen.

Óriási tévedés, hogy a boldog párok életében ritka egy konfliktus. Ők is szoktak, méghozzá rendszeresen. A kulcs nem abban rejlik, hogy milyen gyakorisággal merül fel egy-egy vita köztük, sokkal inkább a veszekedés intenzitása, elhúzódása számít. A boldog párok esetében egy-egy ilyen összetűzés csak rövid ideig tart, és nem jellemzők ezek során az érzelmi túlkapások. Bármelyik fél érezheti frusztráltnak magát valami miatt, de ha idejében beszélnek az érzéseikről, és gondjaikról, akkor nem jutnak el az elkeseredés olyan szintjére, amely már visszafordíthatatlan.

Egy vita során éld meg az érzéseidet, de ne ragadj bennük.

A cél az, hogy élj meg minden rossz érzést, de ne vidd túlzásba. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha minden konfliktust úgy élsz meg, hogy ezzel vége mindennek köztetek. Ha mindketten nyerni akartok, a másikat legyőzni, abból sosem lesz egyensúly és harmónia. Egy vita során a párok egyik fele pánikba esik, hogy ezek a problémák szakításhoz fognak vezetni, míg a másik fele pontosan tudja, hogy a konfliktusok szükségesek, és természetes részei a párkapcsolatoknak, ha a helyén kezelik őket.

Az első vitát ne reagáld túl!

A legnagyobb és sajnos leggyakoribb hiba, amelyet a párok elkövetnek, hogy egy-egy ilyen kezdeti vitát túlságosan komolyan vesznek. Ezzel pedig bekerülnek egy ördögi körbe, amelyből nincs kiút. Az első konfliktusnál, főleg, ha heves indulatokkal járt, érdemes a vihar elülte után egy komoly beszélgetést kezdeményezned a pároddal. Vannak, akik képesek hosszú távon kijönni egy hevesebb természetű partnerrel, de nem mindenki. Fontos, hogy időben felmérd, Neked hol van a toleranciaküszöböd ezen a téren.

Ez is érdekelhet! - Hogyan kezelj jól egy vitát a párkapcsolat korai szakaszában?

Az első vita remek alkalom bizonyos alapszabályok lefektetésére.

Az első veszekedés után érdemes megbeszélnetek, hogy számotokra mi az a viselkedés, ami még elfogadható, és mi az, ami már túl sok. Közösen kell kimondanotok, hogy egy-egy vita során hol van a határ, amit még megengedhetőnek véltek.

Egy pár első konfliktusa stresszes és rémisztő, de mindig tartsd észben, hogy egy vita csak annyit jelent, amennyi jelentőséget Te tulajdonítasz neki. Összességében ez egy jó lehetőség arra, hogy közelebbről megismerjétek egymást, és meghúzzátok a számotokra kölcsönösen elfogadható határvonalakat, amelyek segítenek megalapozni a leendő közös életeteket.