Hogyan kezelj jól egy vitát a párkapcsolat korai szakaszában?
2023-03-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Az első vita - Minden párkapcsolatban bekövetkezik, még a legnagyobb szerelem és szenvedély sem elég ahhoz, hogy elkerüljenek minden konfliktust egy pár tagjai. De ez így van rendjén. Ami viszont nem mindegy, hogy miként reagálsz rá, és hogyan kezeled a kialakult helyzetet. Mert egy vita eltaszíthat, de egyúttal közelebb is hozhat egymáshoz két embert.

Még csak nagy dolgokra sem kell gondolnod. Talán eddig mindig olyan kedves volt Veled, de most inkább eltávolodik. Talán minden programotokról elkésik, és ezzel az őrületbe kerget. Vagy elfelejt felhívni, holott többször is megígérte. Bármit is tett, valahogyan reagálnod kell rá, anélkül, hogy tönkre tennél mindent. Hogyan csináld?

 

Ne tettesd, hogy minden rendben van!

A nőkre különösen jellemző, főleg egy friss kapcsolatban, hogy egyszerűen a szőnyeg alá söprik a problémákat, elnyomva az érzéseiket, csak, hogy még véletlenül se ijesszék el a partnerüket. Ugyanez a helyzet, ha több kudarcba fulladt viszony áll mögöttük, vagy sok negatív tapasztalat, ez mind óvatosságra inti őket. Nem szeretnének problémákat, inkább csendben tűrnek, és úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

De, ha Te is ezt teszed, azzal pont azt akadályozod meg, hogy igazán közel kerülhessetek egymáshoz a partnereddel, és elmélyíthessétek a kapcsolatot. Hogy miért? Mert fogalma sem lesz róla, hogy mi az, amit Te szeretnél, hogy mire vágysz, mi zavar, és milyen is vagy valójában. Minél tovább maradsz csendben, annál inkább elhidegültök egymástól, és az egyenesen a szakításhoz vezet.

Ne okold őt mindenért!

Amikor már jó ideje gyűjtögeted a sérelmeidet, könnyen elszakadhat a cérna, és megesik, hogy akár egy apró sérelem okán minden egyszerre kiszakad belőled, és a nyakába zúdítod az összes problémád. Amikor ilyen indulatok forrnak benned, nehéz finoman közölni a dolgokat, helyette hajlamos vagy őt okolni mindenért. De ezzel csak a lehető legtávolabbra lököd magadtól, és újra csak szakítás lesz a vége.
Ez is érdekelhet! - 16 mondat, amit soha ne mondj ki egy veszekedés során!

Beszélj az érzéseidről.

Ha ezt jól az eszedbe vésed, akkor számtalan későbbi problémától és fájdalomtól mented meg magad. Ha a párod valami olyat tesz, ami Neked nem tetszik, főleg, ha ez rendszeresen előfordul, akkor igenis beszélned kell vele róla. Ha elfelejt felhívni, akkor meséld el neki, hogy mennyire rosszul érzed magad amiatt, hogy már nem beszélgettek annyit, mint korábban. Használj többes számot, ne őt egyedül állítsd pellengérre.

Aztán tedd fel neki az alábbi kérdést:

„Van valami, amiről esetleg tudnom kellene?”

Ezzel ahelyett, hogy őt tennéd felelőssé, inkább arra világítasz rá, hogy valami nincs rendben, és keresed az okokat. Kimutatod felé az érzéseidet, és esélyt adsz számára, hogy megmagyarázza, mi történt. Ezzel indulatok és veszekedés nélkül lehetőségetek lesz megoldást keresni közösen bármilyen felmerülő problémára.