Tudod, mit jelentett Katalin csokra? Íme, a legérdekesebb tények a királyi esküvőről
2022-05-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

11 évvel ezelőtt kelt egybe Vilmos herceg és Kate Middleton. A házaspárnak azóta már három gyermeke született, boldogan élnek a családjukkal.

Nem hétköznapi menyegzőjük az évszázad esküvőjének számít, amit megannyi különleges részlet tarkított. A Blikk összeszedett mindent, amit Vilmos és Katalin esküvőjéről tudni lehet.

 
10 év után házasodtak össze

Vilmos és Katalin 2001-ben találkozott a St. Andrews Egyetemen, kezdetben csak barátok voltak, majd 2003-ra szerelem alakult ki közöttük. 2007-ben átmenetileg szakítottak, de ettől eltekintve a kötelékük szilárd maradt egészen 2011 áprilisában, amikor összeházasodtak. De miért vártak egy évtizedet a házassággal?

Amikor Vilmos és Katalin végzett az egyetemen, saját karrierjükre fókuszáltak. Katalin munkába állt a trónörökös pedig csatlakozott a hadsereghez. Vilmos úgy érezte, hogy túl fiatal ahhoz, hogy közvetlenül az egyetem után házasodjon, meg akarta várni, hogy legalább 28 éves legyen. Majd végül valóban ennyi idős volt, amikor feleségül vette szerelmét. Ezen kívül az is fontos szempont volt, hogy biztos akart lenni a házasságkötésben, hiszen ott lebegett szeme előtt a példa: az édesapját, Károly herceget kényszerítették, hogy feleségül vegye Dianát.

Bár a párnak erős kapcsolata volt a házassághoz, nyilvánvaló, hogy komoly okok miatt vártak. Vilmos herceg egyszerűen nem akarta, hogy egy ilyen hatalmas döntést elhamarkodjon.

Az esküvő napja

11 évvel ezelőtt, 2011. április 29-én az Egyesült Királyság egész területén a állampolgárok szabadnapot kaptak az ünneplésre. Közel 2000 ember tette tiszteletét a jeles napon, köztük olyan hírességek is megjelentek, mint David és Victoria Beckham, Sir Elton John és David Furnish, valamint Joss Stone. A ceremóniát egy nagyon formális ebéd követte, amelyet a királynő rendezett, majd később, aznap este a friss házasok családjukkal és barátaikkal ünnepeltek a Buckingham-palotában. Ott volt a hagyományos evés, ivás és tánc, Kate pedig lecserélte hosszú ruháját egy könnyebbre, amelyet szintén Alexander McQueen tervezett.

 

Elképesztő összegbe került az esküvő

Vilmosék egybekelése az egyik legemlékezetesebb királyi esküvők közé tartozik. A világ minden tájáról érkeztek rajongók a helyszínre, ezen kívül milliók követték az eseményt a tévéképernyők előtt is.

A Good Housekeeping információi szerint az esküvő 34 millió dollárba került, vagyis több mint 12 milliárd forint volt. A menyasszonyi és vőlegényi torták egyenként körülbelül 28 millió forintba, Kate ruhája több mint 150 millió forintba, a virágok pedig 350 millió forintnál is több pénzbe kerültek. A királyi család és vendégeik biztonságának megőrzéséhez szükséges biztosíték mindössze 32 millió dollár volt, amely átváltva körülbelül 11 milliárd forintot jelent.

Nem mindennapi részletek

A pár esküvőjével kapcsolatban azonban vannak olyan pazar részletek is, amelyek aligha ismertek. Ilyen tény lehet például az, hogy Vilmos és Harry izzadságálló egyenruhát viselt. A Westminster apátság ugyanis híresen fülledt, ezért egyenruhájukat úgy alakították ki, hogy kevesebb anyagból és hónaljpárnákból álljanak.

Ám mindemellett Katalin csokra is tele volt jelentéssel. A menyasszonyi virágcsokra ugyanis gyöngyvirágból, borostyánból, mirtuszból és jácintból, valamint a Sweet William (török szegfű) nevű virágból állt. A magyarra fordítva édes Vilmos nevű virág nyilvánvaló tisztelgés volt a vőlegény előtt, a mirtusszal pedig a királyi család előtt tisztelgett. Valójában a mirtusz a menyasszonyi csokrok része azóta, hogy Viktória hercegnő 1840-ben férjhez ment. Fülbevalójával pedig a családja előtt tisztelgett, ugyanis az ékszert a szülei ajándékoztak neki, amelyen egy makk és tölgylevelek voltak: ezek a szimbólumok szerepelnek a Middleton család címerében.

 

Kate Middleton az esküvőjén ráadásul nem fogadott sminkest, saját maga felelt a megjelenéséért. Előtte azonban egy sminkmester megtanította arra, hogy hogyan készítse el esküvői sminkjét. Ráadásul a valami kölcsön is érvényesült a menyegzőn: a tiarát, amelyet Kate az esküvő napján viselt, Erzsébet királynő adta kölcsön neki. A királynő eredetileg a 18. születésnapján kapta ajándékba az édesanyjától, aki György királytól kapta ajándékba.

 

Tavaly ünnepelték a tízéves házassági évfordulójukat

2021-ben volt tíz éve, hogy az évszázad esküvőjére sor került. A királyi pár tavaly áprilisban közösségi oldalán kedves fotókkal emlékezett meg a jeles alkalomra és még egy családi videót is megosztottak köszönetképp a sok kedves üzenetért. A videóban Katalin és Vilmos gyermekeikkel a tengerparton kirándul, majd együtt játszanak, illetve egy meghitt családként együtt is sütögetnek.


 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge) által megosztott bejegyzés


Forrás: Blikk