Tudatos karriertervezés leendő anyukáknak
2021-11-05  /  Szerző:   /   Tudtad-e?
A Cvonline.hu legújabb cikkét minden nőnek, aki még a család tervezés előtt áll jó lenne elolvasnia. Azonban akkor is érdekes lehet, ha már van egy-két gyermeked és ezúttal szeretnéd tudatosan tervezni a karriered.


Manapság már annyira divatos a tudatosság, hogy a táplálkozástól kezdve a gyereknevelésen át egészen a karrieredig vihető, sőt létezik tudatos teremtés is. Akkor hadd hívjam fel a figyelmed egy nagyon fontos jelenségre: ha jelenleg szingli is vagy, előbb-utóbb téged is el fog találni Ámor nyila és vágyni fogsz egy családra és egy édes kisbabára.
 
Mindegy, hogy éppen milyen területen dolgozol és a karriered melyik szakaszában vagy, érdemes egy pillanatra megállnod és elgondolkodnod a következő kérdéseken:
• A munkahelyemen, ahol dolgozom, van egyáltán rajtam kívül másik nő?
• Dolgoznak Anyukák a munkahelyemen?
• Vettek már vissza valakit szülési szabadság után?
• Létezik nálunk rugalmas munkaidő?
• Van négy, hatórás munkaidőre lehetőség?
• Szoktatok „Home office-ban” dolgozni?
• Milyen a munkahelyi morál nálatok a túlórával kapcsolatosan?
• Családbarátnak mondanád a munkahelyed?
• Milyen a vezetőség? Van már családjuk, vagy szinglik vezetik a vállalatot?
• Amikor elmész majd szülni, akkor át tudja valaki úgy venni a területed, hogy utána simán vissza tudj állni dolgozni, és egyikőtök helye sem lesz veszélyben?
 
A fenti kérdések a jelenlegi törvénymódosítás ellenére is aktuálisak, mert lehet, hogy kötelezően csökkentik majd a munkaidődet, azonban erre még a munkaerőpiac összes szereplője nincsen ténylegesen felkészülve.


Mit tehetsz már most annak érdekében, hogy fél 9-re be tudd vinni a gyermeked az óvodába, fél 8-ra az iskolába és 4-re gond nélkül odaérj hozzá/hozzájuk úgy, hogy a munkahelyeden ne kellejen a csípős megjegyzésektől félned?
1. Vizsgáld meg a fenti kérdések alapján a jelenlegi munkahelyed és a munkaköröd egyaránt.
2. Amennyiben azt tapasztalod, hogy nem éppen felelne meg a kisgyermekes létednek, eszerint kezdj el most munkahelyváltáson gondolkodni, és nézz körül a www.cvonline.hu oldalán.
3. Amennyiben szeretnél nyelvet tanulni, még most fogj bele.
4. Van egy álomvállalkozás ötleted? Kezd el most felépíteni és tervezni még ameddig van időd, hogy a kisgyermekes időszakot maradéktalanul élvezni tudd, és ne akkor kezdj el kapkodni.
5. Szeretnél szakmát váltani, vagy új képesítést szerezni? Még ma kezdd el a megvalósítását.
6. Kérdezz körbe! Listázd ki a családbarát munkahelyeket és nézd meg, hogy milyen lehetőségeket kínálnak! Még most érdemes egy ilyen vállalatnál dolgoznod, ahol megbecsült tagja leszel a csapatnak akkor is, ha elmész szülni. Hidd el, hogy a „home office”, a rugalmas munkavégzés és a csökkentett munkaidő megfelelő fizetéssel egy megváltás lesz a nyári szünetben.
 
A fentieknek az átgondolása és megtervezése nem kevés idő, ezzel tisztában vagyok, azonban arra bátorítalak, hogy még ma kezd el tudatosan tervezni a jövőd, és a karriered és hidd el, hogy már ettől boldogabb leszel. Ehhez tovább hasznos tippeket találsz a Cvonline blog oldalán is!
 
Sok sikert!
 
Zsák Tina – coach