Testsúlyproblémák – egy érzékeny téma a párkapcsolatban
2018-01-30  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Pszichológusok szerint a testsúlyproblémák a nagyon érzékeny témák közé tartoznak egy párkapcsolatban. Nagyon sokan bármit meg tudnak beszélni a párkapcsolatban, azonban a sziluettről és a súlyproblémákról nagyon ritkán esik szó.

Sok esetben még azok az emberek is, akiknek ténylegesen nincs komolyabb súlyproblémája, hajlamosak arra, hogy aggódjanak a testsúlyuk miatt, és ez főleg a nők körében fordul elő. Ezáltal feltehető a kérdés, hogy hogyan segíthetjük a párunkat úgy, hogy ne alakítsunk ki feszült helyzeteket a párkapcsolatban?

Egy külföldön végzett kutatás alapján, melyet az Arizona-i Tucsonban lévő Puget Sound egyetemen és a Washington államban lévő Tacoma-i egyetemen végeztek, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a párok, ahol a nőnek van nagyobb súlyfeleslege, több problémával kell megküzdeniük, mint azok a párok, ahol nincs jelentős súlykülönbség a felek között. A felmérésben részt vevő férfiak 43%-a vallotta azt, hogy jelentős problémának élik meg azt, hogy a nőnek súlyfeleslege van. Ezzel ellentétben a kutatók azt is észrevették, hogy ez a probléma nem jelentkezik azoknál a pároknál, ahol a férfi túlsúlyos.

A kutatók ezáltal nem tudták pontosan megmondani, hogy valóban a súlyproblémák vezetnek-e a párkapcsolatban történő veszekedésekhez, azonban biztosan állították azt, hogy a párkapcsolatban a súlyproblémák stressz faktorként jelentkeznek és nagyon sok kellemetlen szituációt idéznek elő. A kutatás során azt is megállapították, hogy azok a személyek, akiket a párkapcsolatban támogattak, sokkal könnyebben túljutottak ezen a problémán.

„Ha jelen is van a stressz faktor, akkor, amikor a nőnek vagy a férfinek súlyproblémái vannak, ez a stressz tompítva lesz akkor, ha a párkapcsolatban jól működik a kommunikáció és az egyetértés” – nyilatkozta Tricia Burke, a Puget Sound egyetem professzora.

Pszichológusok szerint nagyon fontos az, hogy amikor egy párkapcsolatban valamelyik fél súlyproblémákkal küzd, akkor legyen egy jól működő kommunikáció a párok között. A legrosszabb dolog, ami ilyen esetben előfordulhat az, hogy az egyik partner megjegyzéseket tesz a túlsúlyos párja kinézetére, melyek frusztrációk kialakulásához vezethetnek.

Minden párkapcsolatban vannak kisebb-nagyobb problémák, azonban mindig fontos az, hogy minden helyzetben a felek megfelelően tudjanak kommunikálni egymással. Egy túlsúlyos embernek nagy szüksége van érzelmi támogatásra és figyelemre, ezért a normál testalkatú félnek egyfajta áldozatot kell hoznia azért, hogy támogatni tudja a partnerét. Ha folyton szemrehányásokat és rosszindulatú utalásokat teszel a párodnak a súlya miatt, vagy elutasítóan viselkedsz, nagy lesz az esélye annak, hogy pont az ellenkezőjét érd el annak, amit valójában szeretnél – ahelyett, hogy ösztönöznéd őt arra, hogy lefogyjon, még jobban fogod frusztrálni, mellyel akár a depresszió felé is eltolhatod.

A biztató szavak vagy a kezdeményezés arra, hogy együtt sportoljatok, egyértelmű jele annak, hogy egyetértésben éltek, ezért a súlyproblémákkal küzdő személy sokkal motiváltabb lesz a normál súlya elérésében. Egy kiegyensúlyozott étrend, egy jól kialakított edzésterv és a folyamatos kommunikáció a megfelelő megoldás lehet az ilyen jellegű párkapcsolati problémákra. Ehhez azonban nagyon sok idő, türelem és kitartás kell.