Szezámmagos húsgombóc
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombóchoz:
-1 fej vöröshagyma
-1 zsemle
-3 ek. olaj
-50 dkg darált hús
-1 tojás
-1 mk. szárított oregánó
-1 ek. vágott petrezselyem
-5 dkg szezámmag
A mártáshoz:
-50 dkg piros húsú paprika
-4 szál újhagyma
-2 gerezd fokhagyma
-4 ek. olívaolaj
-2 dl tyúkhúsleves kockából
-erőspaprika-krém, ízlés szerint
Elkészítés:
A paprikát megmossuk, a forró sütőben (legjobb grillfokozaton) addig sütjük, amíg a héja megfeketedik, felhólyagosodik. Kivesszük, jól betakarjuk. Amikor már langyosra hűlt, a héját, magjait óvatosan eltávolítjuk.
A hagymákat, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A mártáshoz az olívaolajon megfuttatjuk az újhagymát, a fokhagymát, majd rátesszük a paprikát és felöntjük húslevessel. Sózzuk, ízlés szerint teszünk bele erőspaprika-krémet. Összefőzzük, majd ha már langyosra hűlt, gorombára összemixeljük.
Elkészítjük a húsgolyókat: a zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a hagymát pedig 1 ek. olajon megkapatjuk. A zsemlét összekeverjük a hússal, a tojással, az oregánóval, a petrezselyemmel, a hagymával, és sóval, borssal ízesítjük.
A maradék olajjal kikenünk egy hőálló tálat. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húsmasszából kis golyókat készítünk, megforgatjuk szezámmagban, a tálba tesszük, és a sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük, ráöntjük a paprikás mártást, és kb. 10 perc alatt összemelegítjük. Friss bagettet kínáljuk hozzá.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva