Szezámmagos húsgombóc
2025-09-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombóchoz:

-1 fej vöröshagyma

-1 zsemle

-3 ek. olaj

-50 dkg darált hús

-1 tojás

-1 mk. szárított oregánó

-1 ek. vágott petrezselyem

-5 dkg szezámmag

A mártáshoz:

-50 dkg piros húsú paprika

-4 szál újhagyma

-2 gerezd fokhagyma

-4 ek. olívaolaj

-2 dl tyúkhúsleves kockából

-erőspaprika-krém, ízlés szerint

Elkészítés:

A paprikát megmossuk, a forró sütőben (legjobb grillfokozaton) addig sütjük, amíg a héja megfeketedik, felhólyagosodik. Kivesszük, jól betakarjuk. Amikor már langyosra hűlt, a héját, magjait óvatosan eltávolítjuk.

A hagymákat, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A mártáshoz az olívaolajon megfuttatjuk az újhagymát, a fokhagymát, majd rátesszük a paprikát és felöntjük húslevessel. Sózzuk, ízlés szerint teszünk bele erőspaprika-krémet. Összefőzzük, majd ha már langyosra hűlt, gorombára összemixeljük.

Elkészítjük a húsgolyókat: a zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a hagymát pedig 1 ek. olajon megkapatjuk. A zsemlét összekeverjük a hússal, a tojással, az oregánóval, a petrezselyemmel, a hagymával, és sóval, borssal ízesítjük.

A maradék olajjal kikenünk egy hőálló tálat. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húsmasszából kis golyókat készítünk, megforgatjuk szezámmagban, a tálba tesszük, és a sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük, ráöntjük a paprikás mártást, és kb. 10 perc alatt összemelegítjük. Friss bagettet kínáljuk hozzá.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva