Szerinted is szükség van konfliktusokra egy egészséges párkapcsolatban?
2022-01-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A rövid válasz a címben feltett kérdésre egyszerű: Nem!

Viszont, attól, hogy néha vitáztok, még nem lesz egészségtelen a kapcsolatotok. Elméletben és egy ideális világban persze egy tökéletes pár sosem veszekedne, de őszintén szólva, elég messze vagyunk a tökéletes élettől. Ráadásul teljesen rendben van, ha két különböző ember másként vélekedik bizonyos dolgokról. A konfliktusok bárhol, bármikor és bárkivel előfordulhatnak, a lényeg az, hogyan oldjátok meg a problémákat. Természetesen, ha a viták újra és újra megismétlődnek, és egyre súlyosabbá válnak, akkor el kell gondolkoznotok a kiváltó tényezőkön, és a kapcsolat fenntarthatóságán.

 

Mi tekinthető egészséges konfliktusnak?

Tegyük fel, hogy a párod legalább háromszor szeretne Veled találkozni egy héten, de nagyon elfoglalt vagy. Te nem tudsz ennél több időt vele tölteni, mert kötnek a vállalt határidőid, de ettől még fontos számodra a kapcsolatotok. Ezért ahelyett, hogy újra és újra vitázni kezdenétek azon, kinek mennyire értékes ez a szerelem, inkább leültök megbeszélni érett, felnőtt ember módjára a problémát, és közösen kerestek megoldást. Például felajánlhatod, hogy az egész hétvégét csak vele töltöd, és közös kirándulást szerveztek. Vagy meghatározzátok azokat az estéket, amelyeket ezentúl mindig együtt töltötök, és amikorra egyikőtök sem szervez más elfoglaltságot. Ebben az esetben a puszta tény, hogy rászánod az időt, és leülsz vele megbeszélni a gondokat, megmutatja, hogy mennyire gondoskodó és figyelmes vagy.


Ezt is olvasd el! - Hogyan kezeld a konfliktusokat humorral?

Másik sarkalatos pont minden kapcsolatban a hűség és őszinteség kérdése. Egy kapcsolat kezdetén fontos lefektetnetek bizony határokat, amelyeket mindketten elfogadhatónak tartotok. Mi számít megcsalásnak, mi az, ami még belefér egy ártatlan flört kategóriába? Ezek mindenkinél másként alakulnak, ezért minél korábban tisztázni érdemes az elvárásaitokat.

 

Fontos, hogyan kezelitek és oldjátok meg a problémákat. Ha mindketten képesek vagytok lezárni egy-egy vitát, és később nem újra a másik fejéhez vágni a régi sérelmeket, akkor nagy eséllyel átvészelhettek nehezebb periódusokat is a kapcsolatban. Előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül rendeznetek egy komolyabb vitát. Ilyenkor érdemes újra nekifutni, és megpróbálni olyan eredményre jutni, amellyel mindketten ki tudtok egyezni. Akár külső tanácsadó segítségét is kikérhetitek ezen a ponton.

A konfliktusok teljesen természetes velejárói egy kapcsolatnak. Nem feltétlenül jelentik azt, hogy nem szeretitek egymást, inkább csak megmutatják, hogy mindketten emberből vagytok.