Így rakd el jövő karácsonyra a díszeket!
2022-01-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Vízkereszt lejárta után (január 6.) legtöbben megszabadulnak ünnepi dekorációiktól, és a karácsonyfa díszeit is leszedik. Ez azonban sokaknál nagy fejtörést okoz, hiszen a feldíszítés élvezetesebb folyamat, ám a rendrakás, a díszek sorba rendezése, és a fa eltávolítása körülményes, időigényes.

Az alábbi összeállítással segítünk most, hogyan csináld!

Girlandok

Alapszabály, hogy a leszedés mindig fordított sorrendben történik, mint a díszítés. Ennek értelmében azokkal a díszekkel érdemes kezdeni, amelyek hosszúak és tekergősek, viszont nem világítanak. Tehát először a csillogós szalagoknak, boáknak, angyalhajaknak kell lejönniük a fenyőről. Hogy a tárolás is könnyebb lehessen, érdemes ezeket egyesével feltekerni egy hosszúkás formába, majd egy-egy befőttesgumival összefogni, hogy belesimulhassanak egy laposabb dobozba.

 

Gömbdíszek és csúcsdísz

A girlandokat a legérzékenyebb összetevők követik, a törékeny gömbök, amiket a letűnt korokban még egyesével csomagoltak selyem- vagy újságpapírba vízkereszt lejárta után. Mivel ez roppant időigényes, mostanság érdemes inkább rekeszes megoldásban gondolkodni. Legjobb az, ha megvan az eredeti csomagolás, mert így biztosan törésvédő tárolóba kerülhetnek a gömbök. Ha nincs, erre a célra megfelelőek a tojástartók vagy a műanyag poharak, amik egy nagyobb dobozba téve rekeszeket képeznek.

 

Egyéb díszek

A hátramaradt díszek nagy része általában nem törékeny, legtöbbjük műanyagból vagy fából készült. Elegendő ezeket "besöpörni" egy dobozba, ám ügyelni kell arra, hogy ez fedéllel is rendelkezzen, mert ez utóbbi megkönnyíti a pakolást és az egy évre szóló tárolást is.

 

Égősor

Az égősorok fel- és letekerése türelmet próbáló feladat: beakadnak, gabalyodnak, csomózódnak. Hatékony, ha az égősorokat egy szélén bevagdosott kartonlapra tekerjük.

 

Szaloncukor

A szaloncukor a díszek felszámolásának pillanatában általában már csak papírként van a fán. Sokan ezeket a műanyag csomagolásokat rajta hagyják az ágakon, így dobják ki a fenyőt. Ám ez egyáltalán nem helyes! Muszáj egyesével leszedegetni a fennmaradt papírokat az ágakról, és kidobni azokat.

 

A fenyő eltávolítása

Ha a lépcsőházon vagy a lakáson át kell hurcolni a dísztelen fenyőt, érdemes szétvágott nejlonba burkolni, és körbetekerni azt egy kötéllel, mert így kevesebbet kell söpörni utána.

A lakást is érdemes ilyenkor „dekortalanítani”. Ideje búcsút inteni az adventi koszorúnak, az ajtódísznek, az angyalkás gyertyáknak, az ablak-ragacsoknak és kerámia rénszarvasoknak is. Egy részük szemét, másik részük ismét kisebb-nagyobb, zárható dobozokat igényel.

Forrás: nlc.hu