Hogyan kezeld a konfliktusokat humorral?
2021-05-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A nevetés az egyik legjobb eszköz, ami közelebb hozza egymáshoz az embereket, és emellett csökkenti a feszültségeket, így a problémák megoldásához is hozzájárulhat.

Egy új párkapcsolatban a humor nem csupán abban jó eszköz, hogy vonzalmat ébresszünk egy másik emberben, hanem az összeszokás stádiumában felmerülő, és lényegében elkerülhetetlen konfrontációkat is oldja.

Egy hosszabb ideje jól működő kapcsolatban már más szerep jut a nevetésnek, segíthet fenntartani a szenvedélyt és azt a bizonyos szikrát, amitől szerelem egy szerelem. A humor ugyanis egy olyan fokú intimitást alakít ki két ember között, amely szilárd alapot biztosít egy komoly kapcsolathoz.

Bármi is legyen a cél, a humor az egyik legjobb eszköz lehet a kezedben, ha jól használod. Az alábbi 4 módszer segíthet ebben.

1. módszer: Győződj meg róla, hogy a partnered is érteni fogja a poént.

Sajnos, mint minden más eszköz, a humor is kiválthat negatív hatást, ha nem jól alkalmazzák. Csak akkor segíthet átlendülni egy konfliktushelyzeten, ha mindkét fél „veszi a lapot”. Ha a viccelődés egyoldalú, az sértődést válthat ki, és ezzel fájdalmat okozol a partnerednek, így csak tovább mélyíted a szakadékot köztetek. Mielőtt bármit is tennél vagy mondanál, mindenképpen győződj meg róla, hogy a párod érteni és értékelni fogja a humorod. Arra sem árt felkészülnöd, hogy miként fogsz elnézést kérni és visszakozni, ha esetleg a tréfa balul sül el.

2. módszer: Ne használd a humort más érzelmek elrejtésére!

A nevetés segít rugalmasan kezelni a felmerülő konfliktushelyzeteket, és az élet kihívásait. De olyan is megesik, hogy a humor egyszerűen nem helyénvaló. Ilyen az, amikor a fájdalmat, ingerültséget, csalódottságot, illetve a hozzájuk kapcsolódó összes érzelmet nem akarjuk megélni és így lezárni, inkább a szőnyeg alá söpörjük, és elütjük egy poénnal. Az is lehetséges, hogy egyszerűen csak képtelen vagyunk ezeket a negatív érzéseket kifejezni, és zavarunkban a humorhoz fordulunk.

Ezt is olvasd el! - 3 ellenállhatatlan tulajdonság, amivel bárkit elcsábíthatsz

3. módszer: Fejleszd a humorérzéked!

Van, aki jobban ráérez adott helyzetre, mikor és milyen poén illik oda, másoknak ez nehezebben megy. Ha utóbbi csoportba tartozol, akkor az alábbi tippeket érdemes megfogadnod.

Figyelj! Ha valakinek nem tetszik a viccelődésed, azt már a testbeszéde is elárulja. Erőltetett a mosolya vagy őszinte? Úgy érzed, hogy fokozatosan távolodik tőled az illető, vagy épp ellenkezőleg közelebb hajol, ezzel bátorítva, hogy folytasd?

Kerüld a gonoszkodást! Ez talán működik néhány humoristánál, de biztosan nem fog szemtől szembe a partnereddel. Ha bármi sértőt és bántót mondasz, még ha mindezt humorba öltözteted is, azzal nem fogsz semmilyen problémát megoldani, inkább csak növeled a távolságot.

Próbálkozz inkább közös, titkos poénokkal! Ezeket csak Ti ketten értitek. Ilyenkor elég 1-2 szó vagy arckifejezés, amely felidéz egy múltbéli emlékezetes történést, vicces esetet, és a partnered már ennyiből is tudni fogja, mire gondolsz. Ha van néhány közös hasonló sztoritok, az komoly köteléket képez köztetek.

A legbiztonságosabb egy kis öniróniával indítani. Ha nem vagy egy kifejezett viccmester, akkor ez a legjobb módszer, amivel elkezdheted. Mindannyian kedveljük azokat az embereket, akik nem veszik túlságosan komolyan önmagukat, és képesek elviccelni bármely előnytelen tulajdonságukat vagy hibájukat. Még, ha a partnered nem is veszi a poént, akkor is maximum saját magadat bánthatod meg vele.

4. módszer: Vedd elő a játékos oldaladat!

Úgy érzed, nem áll jól Neked ez a vicces fiú szerep? Azt gondolod, hogy Te képtelen lennél bárkit is megnevettetni? Félsz attól, hogy mit mondanak rólad mások? Ez a fajta kishitűség elég gyakori, de fontos tudnod, hogy nem kell komikusnak lenned ahhoz, hogy egy problémás helyzetet humorral próbálj enyhíteni. Ne félj tehát elővenni a gyermeki éned, és viselkedj kicsit bután, kicsit szórakozottabban, mint máskor. Akár gyakorolhatod is, ha körülveszed magad némi gyerektársasággal, és ellesed tőlük, milyen is az önfeledt szórakozás.

Amint a humor és a játék beépül a mindennapjaidba, egyre könnyebben alkalmazod majd, és egyre több olyan alkalmat is találsz, amikor egy jó poént bevethetsz egy konfliktus megoldásánál. Csak vágj bele, és Neked is menni fog!