Szabolcsi máktorta
2024-05-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

-12 tojásfehérje

-12 ek. cukor

-2 tk. őrölt fahéj

-1 citrom reszelt héja

-35 dkg darált mák

-4 ek. az almás töltelékből

-12 dkg darált keksz

Az almás töltelékhez:

-1,3 kg reszelt alma

-1 citrom leve

-2 tk. őrölt fahéj

-10 dkg cukor

A krémhez:

-9 tojássárgája

-10 ek. cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-9 dl tej

-10 dkg étkezési keményítő

-4 dl növényi tejszín

A díszítéshez:

-alma

-darált mák

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el, mert kell belőle a tésztához! Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük a húsát (így legyen 1,3 kg), ezután hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat és a cukrot, majd megpároljuk. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

A tésztához a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A darált mákot, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és végül a darált kekszet hozzáadjuk a habhoz. Laza mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát elfelezzük, 26 cm-es kapcsos tortaformában 2 tortalapot sütünk belőle. Mindkét lapot 3-3 szeletre vágjuk fel.

A krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 1 dl tejet. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, és hozzákeverjük a tojásos masszát. Addig főzzük, amíg sűrű állagú krémet kapunk. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a krém teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk vele.

Ezt követi a torta összeállítása, a sorrend a következő: tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta, majd kívülről is befedjük a tortát a maradék krémmel. Úgy díszítjük, hogy vékony almaszeleteket mákba mártunk, és ezt elrendezzük a torta tetején.

Munka: kb. 1,5 óra

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva