Az óra viselés szabályai
2024-05-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Órát jellemzően még azok a férfiak is viselnek, akik nem kedvelik az ékszereket. Ez nem meglepő, hiszen egy megfelelően megválasztott karóra garantálja a stílusos megjelenést. Azonban nem mindegy, hogy milyen alkalomra és milyen öltözethez keressük az ideális darabot. Cikkünkből megtudhatja, mik az óra viselés szabályai.

Melyik kézen hordjuk az órát?

A klasszikus illemszabály alapján a karórát mindig azon a csuklót viseljük, amelyik a gyengébb. Ez lényegében azt jelenti, hogy jobb kezeseknek a bal, bal kezeseknek a jobb csuklón ajánlott az óra viselése. Ennek praktikus okai vannak, hiszen ezáltal anélkül is meg tudjuk nézni, hogy mennyi az idő, hogy megakasztanánk magunkat.

Természetesen ez a szabály nincs kőbe vésve. Annak érdekében, hogy minél magabiztosabb legyen a megjelenésünk, célszerű azon a csuklón elhelyezni, amelyiken kényelmes. Hiszen a jobb kézen elhelyezett óra sem kelt illetlen hatást.

Az óra viselés szabályai: a csuklón hol és hogyan helyezkedjen el?

Azon túl, hogy melyik kézen illik és praktikus viselni az órát, egyéb szabályok is vannak, amiket érdemes megfogadni a kifogástalan külső érdekében. Ha az órát elegáns öltözethez szeretné felvenni, akkor azon túl, hogy milyen megjelenésű darabot választ, az is lényeges, hogy a csuklóján hol helyezkedik el. Alapvető szabály, hogy az ing fölött nem szabad viselni az órát. Ha a karját behajlítja, akkor minden esetben látszódnia kell, vagyis nem takarhatja el a zakó, vagy az ing ujja. Optimális esetben, amikor leereszti a karját, akkor az ing, vagy zakó ujja majdnem teljes egészében eltakarja a karórát.

Fontos, hogy az óra számlapja mindig a csukló csontja mellett, kívül helyezkedjen el, nem pedig befele fordítva. Ezáltal amikor ránéz, rögtön láthatja, hogy mennyi az idő.

Egy jól megválasztott karóra viselőjét magabiztosabbá teheti. A lényeg, hogy az óra szíjának beállításakor az legyen a fő szempont, hogy ne legyen se túl szűk, se túl bő. Ha a szíj nem megfelelően van beállítva, akkor az óra vagy szorítani fogja a csuklót, vagy csúszkálni fog. Egy tökéletesen beállított karórával a keze felemelésekor egyből látja, hogy pontosan mennyi az idő. Az óra pedig mozdulatlanul, ám kényelmesen van a csuklón.

Az óra viselés szabályai: mikor milyen órát viseljünk?

Mindig alkalomhoz illő darabokat válasszon! Az óra viselés szabályai közül a legalapvetőbb a hasonló a hasonlóhoz elv. Ez alapján arra érdemes figyelmet fordítani, hogy azonos fémek legyenek az öltözéken. Az ezüstöt ezüsttel, valamint az aranyat arannyal érdemes kombinálni. Az órát célszerű úgy kiválasztani, hogy az övcsat, a gyűrű és a mandzsettagomb is azonos fémből készüljön.

Bőrszíjas óra választásakor a lényeg, hogy a bőrök színe passzoljon egymáshoz, vagyis barna színű cipőhöz és övhöz barna óraszíjat, feketéhez pedig feketét válasszunk.

Napainkban már több gyártó is kínál különböző változatokat a szíjból ugyanarra az órára. A szíjakat ezáltal váltogatni is lehet, ami lehetővé teszi, hogy mindig a hangulatunkhoz és az öltözékünkhöz leginkább passzoló darabot viseljük.

Elegáns órákat illik viselni üzleti találkozók és irodai munkavégzés során, különleges események idején, valamint színházban és operában. Alapvetően egy elegáns óra jól tud mutatni egy farmerrel is, azonban egy sportos darab már nem illik egy öltönyhöz. Az elegáns darabokat ajánlott minden olyan alkalomkor viselni, amikor jó benyomást szeretnénk tenni.

A sportórák új generációja már olyan darabokat is kínál, amelyek a funkcionalitáson túl esztétikus megjelenést is biztosítanak. Ezek ugyanúgy felvehetők egy laza, farmeres viselethez, mint öltönyhöz. Emellett pedig használhatók sportolás közben is.

Más a helyzet a digitális kijelzős órákkal. Ezeket csak hétköznapi viseletekhez ajánlott felvenni.

Milyen méretű órát válasszunk?

A nagy méretű óráknak egyre nagyobb divatja van, azonban az óra viselés szabályai alapján elmondható, hogy az az ideális méret, ami pont passzol a csuklóra. Kisebb csuklóra célszerű kisebb órát választani, míg a nagyobb csuklón egy nagy óra mutat jól. Az óraszíj vastagságáról ugyanez mondható el: keskenyebb csuklón a keskenyebb szíjak, míg vastagabb csuklón a szélesebb szíjak mutatnak jól.


Forrás