Repülő krémes
Hozzávalók 24 szelethez
A tésztához:
-30 dkg liszt
-1 tk. sütőpor
-10 dkg vaj
-1 tojás (nagy)
-1-2 ek tej
A kakaós krémhez:
-1 csomag vaníliás pudingpor
-4 dl tej
-2 ek. kakaó (cukrozatlan)
-2 ek. rum
-20 dkg vaj
-15 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
A citromos krémhez:
-1 csomag vaníliás pudingpor
-4 dl tej
-1 citrom
-5 dkg vaj
-15 dkg porcukor
-2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben, apránként annyi tejet adunk még hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Ne legyen se túl kemény, se túl lágy.) Ezután 3 egyenlő részre osztjuk.
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy sütőpapírt enyhén meglisztezünk, majd kinyújtjuk rajta 20 x30 cm nagyságúra az egyik tésztát, és a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsi hátlapjára. (Mindegyik tésztalappal így járunk el.) Légkeveréssel kb. 8 perc alatt szép világos színűre sütjük. A lapokat hagyjuk kihűlni.
A krémekhez a pudingporokat megfőzzük a tejjel (külön lábasban), hagyjuk kihűlni. Az egyiket a kakaóporral és a rummal, a másikat a citrom levével és héjával ízesítjük. A vajat mindkét krémhez külön-külön kihabosítjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, és kanalanként a csokis, illetve a citromos masszához dolgozzuk.
Összeállításkor az egyik lapot megkenjük az egyik krémmel, majd rátesszük a következő lapot, megkenjük a másik krémmel. Végül az utolsó lappal befedjük, és hűtőben egy éjszakát pihentetjük. 5x5 cm-es kockákra szeleteljük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: másnap