Repülő krémes
2023-04-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 24 szelethez

A tésztához:

-30 dkg liszt

-1 tk. sütőpor

-10 dkg vaj

-1 tojás (nagy)

-1-2 ek tej

A kakaós krémhez:

-1 csomag vaníliás pudingpor

-4 dl tej

-2 ek. kakaó (cukrozatlan)

-2 ek. rum

-20 dkg vaj

-15 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

A citromos krémhez:

-1 csomag vaníliás pudingpor

-4 dl tej

-1 citrom

-5 dkg vaj

-15 dkg porcukor

-2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben, apránként annyi tejet adunk még hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Ne legyen se túl kemény, se túl lágy.) Ezután 3 egyenlő részre osztjuk.

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy sütőpapírt enyhén meglisztezünk, majd kinyújtjuk rajta 20 x30 cm nagyságúra az egyik tésztát, és a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsi hátlapjára. (Mindegyik tésztalappal így járunk el.) Légkeveréssel kb. 8 perc alatt szép világos színűre sütjük. A lapokat hagyjuk kihűlni.

A krémekhez a pudingporokat megfőzzük a tejjel (külön lábasban), hagyjuk kihűlni. Az egyiket a kakaóporral és a rummal, a másikat a citrom levével és héjával ízesítjük. A vajat mindkét krémhez külön-külön kihabosítjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, és kanalanként a csokis, illetve a citromos masszához dolgozzuk.

Összeállításkor az egyik lapot megkenjük az egyik krémmel, majd rátesszük a következő lapot, megkenjük a másik krémmel. Végül az utolsó lappal befedjük, és hűtőben egy éjszakát pihentetjük. 5x5 cm-es kockákra szeleteljük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: másnap