Mit tehetünk a szemölcs ellen?
2023-04-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Miért nem tudunk évekig szabadulni a szemölcstől?

A szemölcs – más fertőzésektől részben eltérően – hetekig, de akár évekig is megmaradhat, és ennek számos oka van. Orvosi diagnózis hiányában például sokan nem tudják beazonosítani a szemölcsöt, ezért teljesen másképp, vagy éppen sehogy sem kezelik. Ez nem is csoda, hiszen közel 50 szemölcstípus létezik, nem véletlenül kell bőrgyógyászra bízni, hogy megállapítsa, mi lehet az a kemény, rétegezett, vagy éppen puha, kocsányos, lógó növedék a bőrön.

Az is problémát jelenthet, hogy néhányan azt hiszik, az immunrendszer „megerősítésével” a szemölcstől is megszabadulhatnak

Eennyire egyértelmű az összefüggés. A szemölcs kialakulása annyiban függ össze az immunrendszer legyengülésével, hogy betegségek után gyakrabban bukkan fel, ám az összefüggés fordítva nem igaz: a szemölcs megjelenése nem utal immunzavarra.

A szemölcsöket ugyanis vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. A vírus pedig apró sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást más tényezők is elősegíthetik, többek közt

-a bőrsérülések,

-a fokozott izzadás,

-a nedves bőr és a láb deformitásai.

7 tipp a megelőzéshez, kezeléshez a bőrgyógyásztól:

1. Tiszta, pamut zokni

Mivel a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe, ajánlatos mindennap tiszta, pamut zoknit húzni, hogy az felszívja az izzadtságot.

2. Megfelelő cipő

Ugyancsak a nedvesség minimalizálása miatt, hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.

3. Alapos törölközés

Nem azzal teszünk jót a szemölcsnek, ha nem merjük szárazra törölni az érintett bőrfelületet. Mindenhol alaposan szárítsuk meg magunkat, főleg a hajlatokban, lábujjközöknél.

4. Személyes holmik saját használata

Bőrbetegségek esetén különösen fontos, hogy mindenkinek saját törölközője, cipője, papucsa legyen.

5. Gondos fertőtlenítés

A cipőket, a körömvágó ollókat, manikűrkészletet rendszeresen fertőtlenítsük.

6. Leszokás a körömrágásról

Főként a gyerekekre jellemző, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt a köröm alatt fejlődik ki a szemölcs, ami enyhe fájdalommal is járhat.

7. Szakszerűtlen kezelés elhagyása

Ha már kialakult a szemölcs, ne piszkáljuk, ne próbáljuk ollóval, reszelővel, késsel eltávolítani, forduljunk orvoshoz a hatékony és biztonságos kezelés, eltávolítás miatt.

A szemölcs típusa határozza meg az eltávolítás módját

– Leggyakrabban az úgynevezett közönséges szemölccsel (verruca vulgaris) találkozunk, amely főként az ujjakon, a tenyéren, a talpon bukkan fel, gyermekeknél ritkábban a térden, a könyökön. Vizsgálatkor egy kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy piszkos szürke, pontozott felszínű, érdes göbcsét látunk, ami nem gyulladt, nem viszket, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” legkönnyebben a járáskor jelentkező fájdalomról ismerhető fel.

Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek.

A nemi szerveknél pedig kávébarna, puha kinövések.

Minden szemölcs kezelése fontos feladat, de ez utóbbi egyenesen kötelező, hiszen ezek a nemi úton terjedő szemölcsök akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik.

Az eltávolítás típustól függően történhet

-fagyasztással,

-sebészeti eltávolítással,

-elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással,

-és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával.