Praktikus alkalmazások természetjáráshoz
2021-07-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A sétálás terén most szintet léphetünk, hiszen végre újra nagyokat túrázhatunk! Az alábbi hasznos túra applikációk megmutatják a legjobb útvonalakat, és sok tippet adnak a barangolásaidhoz.

 

Ugyan az otthoni edzések, a séta és a tánc az utóbbi hónapokban kellemes változatosságot csempésztek a bezárt hétköznapjainkba, most végre újra ki akarunk menni az erdőbe, és hegyeket akarunk megmászni! A mozgás és a lélegzetelállító panoráma kombinációja egyszerűen páratlan élményt nyújt. Szeretnél hozzá tervezési segítséget és tippeket? Nem probléma, az okostelefonodon megkapod ezeket. 

Az alább bemutatott applikációk szinte mindegyik okostelefonon működnek – mindegy, hogy Apple vagy Android készülékről van szó. Egy pótakkumulátort vagy egy powerbanket (vésztöltőt) mindig tanácsos bepakolnod a túrahátizsákodba, mert néhány applikáció sok energiát fogyaszt.

A legjobb alkalmazások túrázáshoz

Bergfex

A túra applikációk egy klasszikusa – méltán! A bergfex információkat ad az útvonalról, a magasságkülönbségekről és távolságokról, valamint tájékoztat az utazási- és parkolási lehetőségekről, de felszerelésajánlást is ad a szakaszra vonatkozóan. Különböző kategóriákba sorolva találod meg a túrákat, amik remekül szűrhetők egyéni ízlés szerint.

Az útvonalajánlásokat általában minősített felhasználók és turisztikai vállalkozások készítik – így nem nagyon érhetnek meglepetések. Különösen vagány az útelhagyó funkció, melytől kapsz egy üzenetet, ha letérsz az útról. Díjmentesen letölthető Androidra és az iOS-ra, engedélyezett in-app-vásárlásokkal.

Komoot

Kalandra fel! Írd be egyszerűen a kívánt kiindulási és célpontot, és a komoot már mutatja is neked a megfelelő útvonalat hozzá. Ráadásul az útminőséget, távolságot, nehézségi fokot és magassági profilt illetően is kapsz információkat. Szeretnél inkább te magad létrehozni egy új útvonalat? Nem probléma, ezt is nagyon egyszerűen megteheted a komoottal.

Az applikáció közösségi élményt is nyújt: találkozhatsz rajta veled hasonlóan gondolkodókkal, és javaslatokat, valamint inspirációkat kaphatsz más túrázóktól. Egy régió ingyenes.

Outdooractive

Az outdooractive túraapplikáció a túrakalandod tökéletes kísérője. Az applikáció érdekes célokat és látnivalókat mutat meg neked, nehogy bármi izgalmas dologról lemaradj. Az alkalmazást használó túrázók tippekkel látnak el, a „top túrák” között pedig megtalálod a legjobb útvonalakat, ami megkönnyíti a túra kiválasztását. Ha mégsem lelsz rá köztük a megfelelőre, a számos szűrő segítségével biztosan rábukkansz a neked legjobban tetszőre.

Emellett az applikáció rendezvényeket és szállásokat is ajánl. A hegyi szálláslehetőségek listája informál a nyitvatartási időkről és az alvóhelyekről. Az alapverzió ingyenes.Praktikus applikációk természetjáráshoz

Plantnet – növényhatározó

Melyik is az a növény az út szélén? Ez az applikáció megmondja neked! A szoftver több mint 20.000 növényfajtát felismer. Így egy szempillantás alatt megadja neked a fák, virágok és levelek nevét.

NABU madárvilág

Túzásán során számtalan fajta madárral is találkozhatunk, amiket lehet, hogy hirtelen nem tudunk megnevezni. Az alkalmazás a bejegyzett madárfélék teljes európai állományát lefedi. Az applikációban minden madárfajról sok információt és képet találsz.

Peakfinder alps

Egy hegycsúcson állva élvezzük a panorámát, és azon morfondírozunk: melyik hegy lehet az ott szemben? És mellette? A Peakfindert egyszerűen csak a panoráma fölé kell tartanod, és az applikáció azonnal megnevezi neked azt hegycsúcsot, ott szemben, aminek szikláin a nap olyan szépen csillog. Sajnos nem ingyenes.

meteoblue

Ha a hegyekbe indulsz, különösen fontos tudnod, milyen időjárás várható. A meteoblue átfogó térképeket mutat részletes időjáráselőrejelzéssel. Így nem érhetnek kellemetlen meglepetések sem az időjárás, sem a hőmérséklet tekintetében.

Forrás: Activebeauty