Pizzás croissant
Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához:
-25 dkg rizsliszt
-10 g útifűmaghéj
-1 tk. só
-1 csipet cukor
-4 g porélesztő
-1,7 dl meleg tej
-2 dkg vaj
-1 nagy tojás
A pizzaszószhoz:
-1 gerezd fokhagyma
-2 nagy paradicsom
-1 ek. olívaolaj
-1 ek. aprított bazsalikom
A tetejére:
-1 tojás
-1 marék tökmag
Elkészítés:
A rizslisztet összekeverjük az utifűmaghéjjal, a sóval, a cukorral, az élesztővel. Ráöntjük a felmelegített tejet, megolvasztott vajat és beleütjük a tojást. A kézi robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk, majd letakarjuk, és 40 percig kelesztjük. Ekkor még egy kicsit ragacsos a tészta, ezért még annyi rizslisztet szórunk bele, hogy jól könnyen gyúrható legyen, ne legyen ragacsos (kb. 2-3 ek.).
Közben a pizzaszószhoz a fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát feldaraboljuk. Az olajon megfuttatjuk a fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, sózzuk borsozzuk és sűrűre főzzük. A végén belekeverjük a bazsalikomot.
A tésztát rizslisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra, megkenjük pizzaszósszal. A kört egyenlő (12 db) cikkelyekre vágjuk, majd kívülről (szélesebb felétől) indulva egyesével feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a croissantokat, és így is kelesztjük 20 percig.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A croissantokat megkenjük tojással vagy vízzel, megszórjuk tökmaggal és a sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva