Pizzás croissant
2023-05-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához:

-25 dkg rizsliszt

-10 g útifűmaghéj

-1 tk. só

-1 csipet cukor

-4 g porélesztő

-1,7 dl meleg tej

-2 dkg vaj

-1 nagy tojás

A pizzaszószhoz:

-1 gerezd fokhagyma

-2 nagy paradicsom

-1 ek. olívaolaj

-1 ek. aprított bazsalikom

A tetejére:

-1 tojás

-1 marék tökmag

Elkészítés:

A rizslisztet összekeverjük az utifűmaghéjjal, a sóval, a cukorral, az élesztővel. Ráöntjük a felmelegített tejet, megolvasztott vajat és beleütjük a tojást. A kézi robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk, majd letakarjuk, és 40 percig kelesztjük. Ekkor még egy kicsit ragacsos a tészta, ezért még annyi rizslisztet szórunk bele, hogy jól könnyen gyúrható legyen, ne legyen ragacsos (kb. 2-3 ek.).

Közben a pizzaszószhoz a fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát feldaraboljuk. Az olajon megfuttatjuk a fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, sózzuk borsozzuk és sűrűre főzzük. A végén belekeverjük a bazsalikomot.

A tésztát rizslisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra, megkenjük pizzaszósszal. A kört egyenlő (12 db) cikkelyekre vágjuk, majd kívülről (szélesebb felétől) indulva egyesével feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a croissantokat, és így is kelesztjük 20 percig.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A croissantokat megkenjük tojással vagy vízzel, megszórjuk tökmaggal és a sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva