Okok, amelyek miatt még nem kell(ene) szakítanunk
2022-07-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Számtalan oka lehet egy egészségtelen kapcsolat felbontásának. De sajnos léteznek olyan indokok is, amelyek miatt még nem kellene felrúgnunk mindent, mégis túl gyakran megtesszük.  Bármennyire is furcsán hangzik, néha egy párkapcsolat összetartása sokkal több boldogsággal jár, mint egy rossz kapcsolat elengedése.

A körülmények, amelyek között élünk, sokszor annyira felkavarják a mindennapjainkat, hogy azt gondoljuk, egyszerűbb mindent otthagyni. Ilyenkor érdemes azonban előbb átgondolni újra a dolgokat, mielőtt olyat tennék, amelyet később megbánnánk.

Az alábbi listában azokat a helyzeteket találod, amelyek önmagukban nem jelenthetnek elégséges okot a válásra, inkább csak azt jelzik, hogy el kellene kezdenetek közösen megoldást keresni a problémáitokra.

Volt egy vitátok.

Egy veszekedés, egy konfliktus teljesen hétköznapi bármely kapcsolatban. Egy hevesebb vita után érdemes kicsit várni, visszavonulni és lehiggadni, hogy aztán tiszta fejjel átbeszélhessétek a dolgokat. Egy kapcsolat fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy mindketten megtanuljatok jól vitázni. De egy-két ilyen összetűzés még nem jelenthet válóokot.

Ránézett valaki másra.

És Te sosem szoktál? Természetes dolog, hogy észreveszünk a környezetünkben egy vonzó embert. De amíg nem flörtölnek, vagy esetleg lépnek túl egy bizonyos határt, addig ezzel nincsen semmi gond. Persze finoman jelezheted neki, hogyha túlzásba viszi, és ez számodra már kellemetlen.

Boldogtalannak érzed magad.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a szerelem tesz minket boldoggá, azért ez nem teljesen ennyire fekete-fehér. Kicsit gondold át, hogyan érzed magad a munkahelyeden, vagy épp a barátaid társaságában. Ott is kedvetlen és letört vagy? Akkor nem annyira a kapcsolatodban, sokkal inkább önmagadban kellene keresni a probléma forrását.

Nem értetek egyet valamiben.

Attól még, hogy egy párt alkottok, nem jelenti azt, hogy megszűntetek különálló személyiségként létezni. Miért is ne lehetne más a véleményetek egy-egy dolog kapcsán?

Nem egyezik az ízlésetek.

A közös érdeklődési kör egy kapcsolat kezdetén nagy segítség a szorosabb kötelék kialakításában, ugyanakkor a különbözőségben benne van a lehetőség a változatosságra, és hogy frissen tartson egy kapcsolatot. Ha eddig teljesen más hobbit űztetek, akkor itt a jó alkalom, hogy bevonjátok egymást egy-egy különleges tevékenységbe, vagy programba, így mindketten új dolgokat próbálhattok ki.

Hiányzik, hogy néha egyedül legyél.

Ha már régóta együttélsz valakivel, és sülve-főve együtt vagytok, akkor természetes, hogy kicsit besokallsz. Ettől nem megijedni kell, hanem változtatni. Szervezzetek külön programokat, engedjétek át egy-egy órára vagy délutánra a lakást egymásnak, hogy a másik kicsit önmagára koncentrálhasson, és szabadnak érezhesse magát.

Ez is érdekelhet! - A Te párod olyannak fogad el Téged, amilyen vagy?

Utálod a rossz szokásait.

Hibái mindenkinek vannak. Bizonyára Te is idegesítőnek találod a párod némely szokását. Ilyenkor a legjobb módszer, ha nevén nevezed a dolgokat. Mondd el neki, hogy mi a problémád, de aztán fogadd is el őt úgy, ahogy van. Ha emellett ugyanis odaadóan szeret Téged, és a tenyerén hordoz, akkor ezek a hibák eltörpülnek.

Nem tesz meg mindent, amit kérsz tőle.

Hogy őszinték legyünk, nem is kellene neki mindent megtenni. Nem a rabszolgád. Biztosan támogat, és segít, ahol csak tud, és ha odafigyel az igényeidre, az külön jó pont. De ettől még ő egy másik ember, saját akarattal és vágyakkal.

A fenti példákból jól látszik, hogy minden párkapcsolatban előfordulnak viták, és kisebb-nagyobb nehézségek, amelyeket közösen kell átvészelnetek, és megoldanotok. De, hacsak nem egy toxikus kapcsolatról van szó, vagy a testi épségedről, akkor az első probléma felbukkanásakor még nem kell azonnal felrúgnod mindent.