Nem mindegy milyen időpontban iszod a kávét
2024-02-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Sokan arra esküsznek, hogy éhgyomorra, sokan csak reggeli után, aztán sokan annyi kávét isznak, amennyit csak tudnak.

Steven Miller idegkutató vizsgálta a kávézás szervezetünkre gyakorolt hatását. Ebből kiderül, hogy a fájdalomcsillapítóhoz és az antibiotikumokhoz hasonlóan a kávé hatása is csökken, ha a szervezetünk megszokja.

Miller azt javasolja, hogy a hatás érdekében csak akkor igyunk kávét, amikor a szervezetünknek tényleg szüksége van.

A kutatásokból kiderült, hogy a vér kortizol koncentrációja segíti az éberségünket. Tehát a testünk saját maga éberen tart minket, és ennek csúcsa az alábbi időszakokban van:

-reggel 8:00 és 9:00 között

-12:00 és 13:00 között

-délután 17.30 és 18.30 között

Ha ezekben az időpontokban kávézunk, az jócskán felnyomhatja a pulzusunkat, ingerültebbek, stresszesebbek lehetünk, akár még szédülhetünk is.

A kortizol koncentrációja 9:30 és 11:30 között esik le a legalacsonyabb szintje. Tehát ebben az időszakban a legoptimálisabb kávézni.

A kutatás feltételezi, hogy reggel 6-7 óra körül kel az ember, továbbá vizsgálták, hogy ez összefüggésben van azzal, ki mikor kel. Tehát ha te hajnali 5-kor kelsz, akkor pont annyival előrébb kerül az a sáv.

Tehát kávét olyankor érdemes inni, mikor a kortizolszint kevésbé magas, illetve az utolsó csúcspont után már inkább hanyagolni kell, hogy ne zavarjon bele az éjszakai alvásunkba.