Mini marcipános stollen
2025-12-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

(20 mini stollenhez)

-30 dkg finomliszt

-1 tasak (7 g) szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő

-1,5 dl langyos tej

-8 dkg puha vaj

-5 dkg cukor

-1 tojás

-1 csipet só

-1 teáskanál vaníliakivonat

-1 teáskanál reszelt citromhéj

-1 teáskanál őrölt fahéj

-10 dkg apróra vágott marcipán

-10 dkg apróra vágott étcsokoládé vagy csokicsepp

-3 dkg mazsola

-2 dkg olvasztott vaj (a sütés utánra)

-porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd 10 percig pihentetjük, míg habosodni kezd. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, vaníliát, citromhéjat, fahéjat, a puha vajat, a tojást és a felfutott élesztőt.

Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.

A megkelt tésztába beleforgatjuk az apróra vágott marcipánt, csokidarabokat és a mazsolákat, majd két hosszú rudat sodrunk, amiket 10-10 db kis darabra szelünk. A kis stolleneket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarva még 30 percet pihentetjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan megkenjük az olvasztott vajjal, és bőségesen megszórjuk porcukorral.

Tipp: A mini stollenek jól záródó dobozban napokig frissek maradnak, sőt, néhány nap pihentetés után még finomabbak lesznek. Ha szeretnénk, keverhetünk a tésztába apróra vágott kandírozott narancshéjat vagy aszalt áfonyát is.