Mini marcipános stollen
Hozzávalók:
(20 mini stollenhez)
-30 dkg finomliszt
-1 tasak (7 g) szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
-1,5 dl langyos tej
-8 dkg puha vaj
-5 dkg cukor
-1 tojás
-1 csipet só
-1 teáskanál vaníliakivonat
-1 teáskanál reszelt citromhéj
-1 teáskanál őrölt fahéj
-10 dkg apróra vágott marcipán
-10 dkg apróra vágott étcsokoládé vagy csokicsepp
-3 dkg mazsola
-2 dkg olvasztott vaj (a sütés utánra)
-porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd 10 percig pihentetjük, míg habosodni kezd. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, vaníliát, citromhéjat, fahéjat, a puha vajat, a tojást és a felfutott élesztőt.
Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A megkelt tésztába beleforgatjuk az apróra vágott marcipánt, csokidarabokat és a mazsolákat, majd két hosszú rudat sodrunk, amiket 10-10 db kis darabra szelünk. A kis stolleneket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarva még 30 percet pihentetjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan megkenjük az olvasztott vajjal, és bőségesen megszórjuk porcukorral.
Tipp: A mini stollenek jól záródó dobozban napokig frissek maradnak, sőt, néhány nap pihentetés után még finomabbak lesznek. Ha szeretnénk, keverhetünk a tésztába apróra vágott kandírozott narancshéjat vagy aszalt áfonyát is.
