Napi 10.000 lépés szükséges az egészség megőrzéséhez
2022-06-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Hét-nyolc kilométer az egészségünk szempontjából 10.000 lépésnek felel meg – de miért van ez a bűvös szám?

A válasz talán kiábrándító, de egyben tanulságos is: a 10.000 lépés fogalma valójában a véletlennek és egy japán lépésszámláló gyártónak köszönhető. A kísérletek mára kimutatták, hogy 7-13.000 lépést érdemes megtenni ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, de annak idején nem tudományos kísérletek alapján dőlt el, hogy ez legyen a bűvös szám.

 

10 ezer lépés: a hatvanas évekből

1964-ben Japán adott otthont az olimpiának: a tokiói játékok előtt a japánok figyelmét a sport felé fordították, és széles körben ismert volt, hogy a rendszeres testmozgás fontos a magas vérnyomás, a sztrók és a diabétesz megelőzésében, és segít az egészséges testsúly megtartásában.

A mozgás legegyszerűbb módja a gyaloglás: nincs szükség különleges felszerelésre vagy edzésre, és bárki megteheti.

Ebben az évben jelent meg a japán piacon a modern lépésszámláló – egy csuklón viselhető eszköz, amely megmutatta, hogy a viselője hány lépést tett meg egy nap alatt. A lépésszámláló tökéletesen időzítve a fitneszőrület közepette, gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Japánban gyaloglóklubok alakultak, és szlogenjük Manpo-kei lett: tízezer lépés, a lépésszámláló márkaneve, és a tagok naponta legalább ennyi lépést tettek meg.

Most az egészséges életmód része

Japánból indult világhódító útjára a 10.000 lépés: ma már kevesen tudják pontosan, honnan ered a szám, de rengeteg kutatás foglalkozott azzal, hogy valóban van-e értelme kitűzni a célt. A 2000-es évek elején a Genti Egyetem olyan embereket vizsgált, akik vállalták a 10.000 lépés kihívást: a lépésszámláló mellett egy aktivitási naplóval is ellenőrizték, hogy az emberek sikeresen teljesítették-e a vállalásukat. A résztvevők felének sikerült, és a gyaloglás kifizetődött – jobb volt az általános egészségi állapotuk, és jobban érezték magukat, mint azok, akik kevesebbet sétáltak.

A vizsgálatban résztvevőket később is megvizsgálták – ekkorra a legtöbbjüknél a napi 10.000 lépéshez képest nagymértékben csökkent a lépések száma. A kutatók megállapították, hogy a kihívás négy évvel korábbi teljesítése nem volt hosszú távú hatással rájuk, az akkori jó egészségi állapotuk a megtett távolságnak volt köszönhető, de amint csökkentették a gyaloglás mennyiségét, elvesztették a megszerzett előnyöket. Ez is azt sugallja, hogy ahogyan egy diéta helyett jobb belevágni egy életmódváltásba, úgy a testmozgást is jobb folytatni, ha hosszú távon szeretnénk élvezni annak pozitív hatásait.Kevesebb is elég lehet

A WHO nem lépésszámot, hanem heti 150 perc testmozgást, vagy 75 perc intenzív testmozgást ajánl mindenkinek: egy tanulmány szerint valójában 7000 lépés körüli lépés elegendő ahhoz, hogy sok jótékony hatást érjünk el, ami tovább növelhető a lépések számának 10.000-re való emelésével, de a több séta nem hoz akkora ugrásszerű előnyöket, mint a 10.000 lépés. 

A lépések számát azonban könnyű mérni, és ne feledd: a szakértők szerint akkor sem kell aggódnod, ha nem éred el ezt a varázslatos számot, bár érdemes minél magasabb értékre törekedni. Bármennyit is sétálunk, azt az egészségünkért tesszük, és jó, ha minél több lépést teszünk. Okostelefonjaink és okosóráink segítenek ennek mérésében – az egészséghez vezető út könnyebb, mint valaha.

Forrás: Életmódcentrum