Vissza lehet fordítani az őszülést?
2022-06-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Annyi olyan hír van ebben az évben, amely valószínűsíthetően ősz hajszálakat eredményez, hogy elnézhető lenne, ha kihagynánk egyet, amely reményt ad arra, hogy az ősz hajszálakat visszaállíthatjuk a szokásos színükre – festék nélkül.

A Columbia Egyetem kutatói az első közzétett tanulmányban, amelyben bizonyítékot találtak a “természetes újrapigmentálódásra”, számítógépes modellt állítottak fel arról, hogy a haj megőszülése hogyan történik a korral és stresszhatásokra adott válaszként. Először is azonosítottak 323 fehérjét, amelyekből kiderül, hogy egy hajszál története bármelyik pontján ősz, fehér vagy színes volt-e. Ezután színes és ősz hajszálakat vágtak le 14 résztvevőtől, akik felsorolták és értékelték az elmúlt egy év stresszes életét. Tudjuk, hogy az őszülés és a nagy stressz között összefüggés van; elég csak megnézni a nem festett volt elnökök haját, hogy ezt a gyakorlatban is lássuk.

 

Azt azonban nem sejtettük, hogy a fordítottja is igaz lehet; hogy a stresszoldó események visszahozhatják a színt a kimerült rostokba. Ezt állapította meg a tanulmány, amikor összevetette a hajszálak fehérjetörténetét (amelyek havonta elég megbízhatóan egy centiméterrel nőnek) a tulajdonosaik történetével: néhány normál színű hajszál az elmúlt egy évben valóban megőszült, de az életstressz alacsony szintjén visszatért a normális állapotba.

“Nem lepett meg az őszüléssel egybeeső stresszfaktorok egyike sem; az lepett meg, hogy a nyaralás milyen erős hatással volt az őszülés visszafordítására” – mondja Ayelet Rosenberg, a tanulmány vezető szerzője. “Az egyik résztvevő csak egy kéthetes utazásra ment, és meglepő módon öt hajszála visszanyerte utána a színét.”

Mielőtt azonban a megtépázott turisztikai ipar ünnepelné ezt a hírt, még sok mindent le kell szögezni a haj megőszülésének tudományáról. További vizsgálatokra van szükség annak kiderítésére, hogy 40 éves kor felett egyáltalán bekövetkezik-e ez az átszíneződési hatás (a Columbia tanulmányában szereplő néhány 40 év feletti esetében nem következett be). Mégis, ha hamarosan meg tudjuk ismételni ezeket az eredményeket – és a világjárvány egy fene nagy stresszhatást keltő eseményt adott nekünk, hogy feltérképezzük a hajszálakat világszerte -, a következmények óriásiak.

Miért? Mert állandóan azt mondják nekünk, hogy a túl sok stressz gyilkos, és hogy tudatossággal, testmozgással, alvással és a többi ismert listával kell küzdenünk ellene. De a veszélyt távolinak érezzük, mert az belső. Senki sem ébred fel reggel, és nem látja a tükörből visszanézni az elmeszesedett artériáit. Amikor azonban az új ősz hajszálakról van szó, úgy tűnik, sokan közülünk Terminátorként nullázódnak le.

És ezúttal az emberi hiúság talán megment minket – mert a jövő megelőző orvoslással teli világában az új ősz hajszálakról valóban érdemes szólni az orvosnak.

“A haj egyedülálló, mert ez egy látható változás, amely egyben jelzi a sejtszinten végbemenő változásokat is” – mondja Rosenberg. – “Az ideális eredmény az lenne, ha az orvosok egy napon a mi módszerünkkel diagnosztikai eszközként használhatnák a haj pigmentjét. Ha valakinél valóban hirtelen őszülnének meg a hajszálak, érdemes lenne megnézni a stressz-szintjét, ami az életének ezen pontjához igazodik.

“Ha az ember a saját szemével látja, szerintem az emberek nagyobb valószínűséggel törődnek vele, és esetleg változtatnak rajta”.

Az őssejtes megoldás

Mi történik valójában sejtszinten, amikor hajunk visszanyeri színét? Egyszerű: Az őssejtek működésbe lépnek. Az őssejtek a növekvő emberi szervezet nyersanyagai, amelyek bármilyen szükséges sejtet képesek előállítani, ezért egyre gyakrabban használják őket az orvosi terápiák széles skáláján. Az őssejtkutatás aranykorát éljük; csak az elmúlt hetekben értesültünk arról, hogyan lehet velük kiirtani a HIV-et, hogyan lehet az agydaganatokat megállítani, és hogyan lehet egerek szív- és tüdőbetegségeit sikeresen kezelni injekcióval.

A haj azonban viszonylag új terület az őssejtkutatásban, részben azért, mert fogalmunk sem volt róla, hogy elég erősek ahhoz, hogy újraszínezzék az őszülést. A melanociták a hajhagymáinkban élő őssejttípusok. Egyes tanulmányok szerint a melanocitáknak korlátozott számú tartalékuk van odafent; ha ezek elfogynak, a hajszínünk is elfogy. De ez aligha tekinthető megalapozott tudománynak.

“Az őssejtek kimerülése azt jelentené, hogy az őszülés végleges, de ezt csak egereken mutatták ki” – mondja Rosenberg. A melanocitákat a titokzatos látogatók is pótolhatják, teszi hozzá: “Néhány átmeneti őssejt érkezhet, ami esetleg felelős lehet az itt tapasztalt újrapigmentálódásért”. Több tanulmányra van szükség.

Szóval ne féljetek, negyvenes millenniumiak az őszülő évtized küszöbén. A tudomány hamarosan rájöhet, hogy a destresszelés iránti extrém elkötelezettség bármely életkorban visszafordíthatja a hajszínvesztést – amit sokkal könnyebb lenne bizonyítani, ha azok a buddhista szerzetesek, akiket a kísérletezők előszeretettel tanulmányoznak (akiknek az agyát a meditáció láthatóan jelentősen fiatalabbá teszi), nem borotválnák tovább a fejüket.

Vagy új őssejtterápiákat fejleszthetünk ki, hogy a későbbi életkorban helyreállítsuk a melanocitáinkat. Egy ilyen terápia visszaélésekre adhat lehetőséget, ha a fiatalabb ősz hajúak arra használják, hogy elfedjék a stresszjelzőket, amelyekről elsősorban az orvosuknak kellene beszélniük. De akárhogy is, az új tudatosságunk, hogy hajunk képes önmagát újraszínezni, csapást mérhet a 23 milliárd dolláros globális hajfestékiparra.

Addig is, a Columbia tanulmánya sok más mellett áll, amelyek hangosan és világosan ugyanazt az üzenetet harsogják: túlságosan stresszesek vagyunk, és ez sem a munkaadók, sem a munkavállalók számára nem optimális. Egy másik, az év elején végzett, szemet gyönyörködtető kutatás szerint az ötórás munkanap optimális a termelékenység szempontjából; ha ennél hosszabb, az hosszú távon kiégeti az embereket. Természetesen vannak kompromisszumok; azok a vezérigazgatók, akik átálltak erre a módszerre, a munkahelyi kultúra kohéziójának csökkenését tapasztalták. De a hosszabb napok okozta stressz talán többet számít, különösen akkor, ha ez a munkahelyi kultúra a hajszín csökkenését a kiégés jeleként kezdi felfogni.

Forrás: Életmódcentrum