Nagyszüleink titkos csodaszere a megfázásra
2023-03-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A tudomány mai állása szerint a köhögés-csillapító szirupok közel sem olyan hatékonyak, mint azt állítják róluk, így sokan fordulnak újra az olyan egyszerű és nagyszerű praktikák felé, amit nagyszüleink használtak. Ráadásul ezek legtöbbször mindenki konyhájában megtalálhatóak.

Sokan egyenesen odáig mennek, hogy messzire kerülik a gyógyszertárakat, mondván, a legtöbb, magát csodaszernek ígérő cucc csupán pénzkidobás. Van is ebben valami, ha arra gondolunk, milyen egyszerű gyógymódok álltak rendelkezésre akár csak egy emberöltővel ezelőtt.

Manapság, a tavaszi nátha-szezonban is jobb, ha meggondoljuk, valóban szükséges-e mindenféle gyógyszert, vagy “gyógyhatású készítményt” - ahogy a reklámok állítják - bespájzolni. A legjobb gyógymódok ugyanis általában Nagyanyáink titkos receptjei alapján készülnek. Egy ilyen, aminek az alapanyaga minden háztartásban megtalálható, az égetett cukor.

Ez tulajdonképpen a karamellizált cukrot jelenti, amit elkészülte után fogyaszthatunk karamellás tej formájában, vagy egész egyszerűen úgy, mint a cukorkát. Egyszerű nátha idején tökéletes gyógymódnak bizonyul.

Az égetett cukor hatása:

-kiküszöböli a torok és a felső légutak nyálkahártyájára terjedő gyulladásos folyamatot;

-enyhíti az irritációt és megnyugtatja a sérült gégefalakat;

-exponáló hatása van: hígítja a köpet és eltávolítja azt a hörgőkből;

-a száraz köhögést nedvesre fordítja, segítve a hörgők nyálka tisztítását;

-megszünteti a nedves köhögést.