Mégsem olyan jó a keto étrend?
2023-03-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A keto étrendet eredetileg epilepsziás gyermekek kezelésére fejlesztették ki, de hamarosan népszerű fogyókúrás lehetőséggé vált. Ám a kutatók szerint nem ez a legjobb fogyókúrás módszer.

Hirtelen elképesztően népszerűvé vált a keto és paleo diéta, ám mint kiderült, nem csak hogy a szervezet számára nem jó választás, de még a környezetet is jobban terheli, mint gondolnánk.

Egy friss tanulmányban vették sorra ezúttal oly módon a diétákat, hogy a táplálkozási minődég mellett milyen lábnyomot hagynak a környezeten.

A kutatásban arra jutottak, hogy mind a keto, mind a paleo diéta a legalacsonyabb táplálkozási minőséget nyújtotta, és a legnagyobb környezeti terhelést jelentette egyben.

A tanulmány a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérésén keresztül több mint 16 000 amerikai felnőttől kapott étrendminőségi pontszámokat értékelte. A louisianai Tulane Egyetem csapata hatféle étrendtípusba sorolta az egyéneket: mindenevő, vegetáriánus, peszkatáriánus (a húsok közül csak halat fogyasztanak), vegán, keto és paleo. Ezeket az étrendeket pontértékekkel látták el, és az egyes étrendeket fogyasztó emberek átlagpontszámát számították ki belőle.

Mi a ketogén étrend?

A ketogén diéták szigorúan alacsony szénhidráttartalmú étrendre támaszkodva igyekeznek a szervezetet ketózisba szorítani - egy olyan anyagcsere-állapotba, amikor a szervezet a glükóz helyett a zsírt égeti el üzemanyagként. Normális esetben a szervezetünk az ételekből származó glükózt használja fel energiaként, de amikor kifogy a szénhidrátokból, a máj elkezdi lebontani helyette a zsírraktárakat. Az ebből a folyamatból nyert energia a ketonoknak nevezett molekulákból származik.

A keto-diéta hívei számos egészségügyi előnnyel büszkélkednek, köztük a fogyással, a kisebb éhségérzettel és a megnövekedett energiaszinttel - de a kutatók egy ideje már a lehetséges veszélyekre is figyelmeztetnek. A probléma az, hogy eddig csak rövid távú eredményeket vizsgáltak. Még mindig nem világos, hogy a diéta hosszú távon hatékony-e, és hogy biztonságos-e.

A Tulane Egyetem új kutatása újabb hideg vizet öntött erre a ketogén diétára. A kutatócsoport becslése szerint a keto 1000 elfogyasztott kalóriára közel 2,91 kilogramm szén-dioxidot termel. A paleo diéta, a keto diéta módosított változata, amely megenged némi szénhidrátot gyümölcsökből és zöldségekből, a következő legmagasabb szén-dioxid-kibocsátást mutatta ki, 2,6 kg szén-dioxidot termelve 1000 kalóriánként.

Ezzel szemben a vegán étrendről kiderült, hogy a legkisebb hatással van az éghajlatra, mivel 1000 kalóriánként csak 0,7 kg szén-dioxidot termel - ez kevesebb, mint a negyedét teszi ki a keto diéta hatásának.

Érdekes módon a pescatariánus étrendnek volt a legmagasabb az általános táplálkozási minősége, és megelőzte mind a vegetáriánus, mind a vegán étrendet.

A mindenevő étrendek, amelyeket a vizsgált népesség mintegy 86 százaléka fogyaszt, a középmezőnyben végeztek mind a tápanyagminőség, mind a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében. A tanulmány megállapította azt is, hogy ha a mindenevők egyharmada áttérne a vegetáriánus étrendre, a termelésben bekövetkező változást feltételezve, a megtakarítás 340 millió személygépkocsi-kilométer megszüntetésével lenne egyenértékű.